MORGENSOL: Om sommeren er det mange soltimer i løpet av døgnet. Solcellepaneler lager strøm, lenge før de fleste har stått opp.
EKSPERT: Trond Arvid Røsvik har montert to store paneler på sin båt, og har et strømanlegg kraftig nok til å lade sin elbil fra båten.
Sunbeam
Sunwind
Sunel
Maritim
SKYGGE: Vi la en list over panelene. Effekten ble dramatisk redusert bare av en liten skygge.
TALL: Vi koblet til en strømmåler til hvert panel, slik at vi kunne lese av effekten samtidig.
SVAKHET: Koblingsboksen kan ta inn vann. Kablens kobling mot boksen ser ut til å være en svakhet på panelet fra Sunwind.
EKSTRA: Du trenger en regulator som gjør at batteriet får riktig spenning, og forhindrer overladning. Vi brukte en avansert MPPT-type. Vi ladet også direkte mot batteriet.
STRØM: Vi fikk opp mot 3A, eller 40 watt ut av solcellepanelet. Det er lurt med en strømmonitor som viser hvor mye strøm som går inn, og ut av batteribanken.

Bruk sola til strøm

Nå er solcellepanelene blitt billige og effektive. Vi har testet paneler fra forskjellige produsenter.

Sola er pekt ut som den nye, miljøvennlige måten å generere energi på. I dag utgjør energiproduksjonen fra sol bare én prosent, men den er ventet å doble seg i 2017 og fortsette å vokse raskt i fremtiden. Senioranalytiker Cedric Philibert i IEA sier i en artikkel i A-magasinet 6. mai at solenergi vil bli vår viktigste kilde til kraft i fremtiden og utgjøre over 20 prosent i 2040. Prisen på solceller faller og har falt med 70 prosent på fem år.

Det er mye energi å hente fra sola. Ved bare to timer sollys på jorden, er det mottatt nok energi til å forsyne hele jordens strømbehov for ett år.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER