De robuste prispresserne

Skal du gjøre gode båtkjøp på årets båtmesse på Lillestrøm, anbefaler vi deg en rundans blant de mange velbygde speed-sjarkene. Bedre allroundbåter skal du lete lenge etter.

Publisert

» Se vår bildespesial!

Del på Facebook

Store åpne akterdekk, sterkbygde, beregnet på helårsbruk, høye fribord, 25-30 knop toppfart, toalett, lukket kabin, kok og vask, et par små køyeplasser og med utseende som en klassisk norsk sjark. Vi i Båtliv har merket en meget oppadstigende interesse for speed-sjarkene. Ideen kommer opprinnelig fra Island. Der ønsker fiskerne og bruke så liten tid på transport som mulig. Resultatet var fiskebåter som gikk like fort som planende båter, men hvor stilen var umiskjennelig. Nå vokser altså interessen for den nedskalerte versjonen. Under årets messe er de godt synlige overalt, og de fleste produsentene av mindre båter har nå en eller flere slike typer i utvalget.

Hvis du tåler å skille deg litt ut fra mengden og tenke mer nytte enn look, tror vi at hele familien faktisk kan få et vel så bra og rimelig båtliv om bord i en speed-sjark, som i noen annen båttype. Fordelene nevnte vi innledningsvis, og motargumentene går gjerne på liten uteplass og ikke så flatterende utseende. Men søker du bruksverdi fremfor noe annet, er dette en perfekt familiebåt.

Hansvik

Vi har tatt utgangspunkt i båter rundt 6,5 meter, hvor utvalget er størst og hvor prisene er presset i bunn for volumsalg. Den som har kuttet mest på årets messe er Hansvik med sin Pilotutgave. I fjor var den priset til over en halv million med motor. I år får du samme båten med komfortpakke og den nye 90 hk Hondaen for 390 000. Et avslag på over 100 000 tusen. Med i den prisen er comfortpakken som blant annet har ordentlig spyletoalett.

Askeladden

En av årets store utfordrere i dette markedet er Askeladden helt nye Pilot 66. En flott båt som også er bra standardutstyrt. Den kommer rett fra produksjonshallen. Utgangsprisen er på 360 000 kroner med 100 hk Suzuki. Også dette mye billigere enn det man hadde spådd for denne båten i utgangspunktet.

Dolmøy

For to år siden utropte vi Dolmøy 23 til messas beste kjøp. Den er fortsatt blant de rimeligste, med en prislapp år på 289 000 med 100 hk Selva (Yamaha) får du en båt hvor du selv kan påvirke innredningen. Nytt av året er Dolmøy 210. I utgangspunktet en Crescent Virgo som nå har fått Dolmøysignaturen. En hissig utseende båt som har et velprøvd og meget bra sjøskrog. Også denne er priset til under 300 000 kroner. Med Selva 100 hk koster den 299 000.

Beneteau

En direkte utfordrer til Askeladden er Franske Beneteau som stiller med tre båter av denne typen på messen. Vårt priseksempel er på Antares 680. Her starter prisen på behagelige 347 000 med en 100 hk Suzuki. Du får da ikke det ”tøffe” omvendte skråvinduet i front, som kjennetegner ”fiskebåtene”.

Galia

En norsk/polsk opponent til Beneteau er en av årets vakreste nykommere i denne klassen. Galia 650, signert Geir Arnestad, har allerede skaffet importør Fische gode slagstall for denne rimelige og robuste båten. Vi har testet Galia 650 i vinter, og ble ganske betatt av det vi opplevde. Ikke minst hvor sjøsterk denne lille tassen av en minibobåt var. Pris; 388 000 med en 115 hk Evinrude E-Tec.

Felles for alle de vi har nevnt nå e at de også kan utsyres med utvendig styreposisjon. Dette øker bruksverdien betraktelig for de som ønsker seg en enda mer fiskevennlig utgave. Med dette utstyret montert må du regne med et prispåslag på cirka  30-40 000 kroner.

For flere båt-og utstyrsnyheter se www.batguiden.no - landets største båtmesse på internett.

Båtliv on Facebook

Powered by Labrador CMS