Bytt ut jolla med fly

For de med store båter og mye penger er det fly som gjelder i jollegarasjen.  På båtutstillingen i Genova ble Seamax presentert som det nye alternativet til lettbåten.

Publisert

Seamax lages i Italia, og er egentlig et mikrofly hvor du på mindre enn ti minutter kan brette sammen hele flyet slik at det får plass i en garasje om bord i båten din, vel og merke hvis du har båt av en viss størrelse da, eller du kan kjøre den til garasjen din på land. Prisen sa du? Jo ganske dyrt til å være jolle, 108 000 euro uten utstyr, moms og norsk hk avgift.  Regn med at millionen er passert før du kan fly det inn i garasjen din her hjemme.

Avansert teknologi

Seamax er laget av kompositt materialer som glassfiber, karbonfiber og kevlar. Noe som gjør flyet veldig lett. Med 115 liter drivstoff om bord skal det holde til en flytur på 4,5 timer i marsjfart, eller cirka 830 km om du er mer opptatt av avstander.

Allsidig

Flyet er allsidig nok til at du kan lande det på vannet, for så å kjøre det opp på land med hjul, og omvendt selvfølgelig. Amfibieegenskapene minsker ikke ytelsene på Seamax som et konvensjonelt fly sier produsenten. Det har hjulunderstell slik at det er fullt mulig å operere det på en kort landingsstripe. Det har en overlegen vingedesign for å gi maksimal ytelse under amfibieoperasjoner og elektromekanisk landingsdel. Det tar cirka 9 sekunder å trekke inn landingsunderstellet.

Motoren er en 100 hk Rotax, og står i mange lignede fly og andre kjøretøyer. Dette er nok til å gi flyet en stigehastighet på 1000 fot i minuttet og en maksfart på 160 mph (258 km). Marsjfarten er på 115 mph (185 km). Landingshastigheten er så lav som 60 km i timen. Den tar av og lander på 170 meter både på land og i vann, noe som gjør flyet lett og håndtere både på elver, i innsjøer og mindre  som er meget kort avstand når man tenker på fly.

Seamax er forberedt for installasjon av en ballistisk fallskjerm. Dette betyr at i tilfelle en ekstremsituasjon oppstår, og flyet mister motorkraften, kan du få hjelp av fallskjermen til å lande flyet trygt.

Spesifikasjoner:

Lengde: 5,7 meter

Bredde: 8,75 meter med vingene ute (sammenbrettet 1,8 meter)

Vekt tom: 340 kg

Vekt med last: 600 kg

Drivstoff: 115 liter

Powered by Labrador CMS