Strandfest med skjell og sol

Sol og uvanlig gode skjell gjorde Skjæltorsdag til en perfekt sesongstart for strandfolket på østsiden av Hurumhalvøya.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Gutta på Nærsnes tok påskebad. Alle foto: Linn Krogh Hansen.

Nærsnestangen:

Langs strendene på østsiden av Hurumhalvøya slurpes strandsesongen inn skjærtorsdag. Det som i gamle dager var dagen for nødvendig matauk i form av skjellsanking, er nå en årlig strandfest; Skjæltorsdag.

Store og gode

Som vanlig er skjellene plukket opp og sjekket ut på forhånd, og årets utgaver er store, fyldige og smakfulle. Takket være god dugnadsinnsats fra de lokale skjæltorsdags-gjengen på Nærnes blir det også i år servert blåskjell med hjemmelaget saus til alle som vill ha. En dykker sørget dessuten for at det ikke gikk tomt for skjell underveis.

Jonny Nikolaisen serveres skjell i dype pakktallerkener, med suppe og loff som tilbehør, mens kameratene sørger for påfyll av råvarer og varme gryter.

– Bare kom tilbake og få mer, oppfordrer “skjæl-Jonny”, etter å ha servert en full tallerken med nydelig blåskjell.

Lokale østers

– Vi har også fått tak i disse rett utenfor her, forteller Jonny Nikolaisen, og holder frem to store stillehavsøsters. Den uønskede delikatessen finnes det masse av utenfor Nærsnes. De vokser vertikalt. og klamrer seg til fjellveggen under vann. Med sine skarpe kanter og “kamuflasjefarger” kan de både være vonde å komme borti, og vanskelig å få øye på.

Arten er ikke ønsket i våre farvann, og er vurdert som en trussel mot livet i strandsonen. Det oppfordres derfor til å spises så mye man orker av dem, slik skadeomfanget begrenses.

Påskebad

Noen av de sprekeste ungdommene benyttet dagen til å innta årest første offentlige utdebad. Med jublende tilskuere på siden kastet de seg uti det fire grader kalde vannet, før de spant opp igjen like raskt som de var kommet uti.

– Det var kaldt med en gang. Men så ble det greit, bedyrer  Joseph Vadseth, Daniel Vadseth, Adam Vadseth, Viktor Viken og Torkel Elvedal, som ikke fryser mer enn at de tar seg god til til å posere for fotolystne foreldre og venner etter endt dyst.

UØNSKET: Stillehavsøsters plukket utenfor Nærsnes skjærtorsdag.