Det er meldt nydelig strandvær.
Det er meldt nydelig strandvær.
Skjellkoking på stranden på Nærsnes i fjor.
Skjellkoking på stranden på Nærsnes i fjor.
Arne Vadseth med ferdig plukkede og grovrensede skjell. Snakk om service!
Arne Vadseth med ferdig plukkede og grovrensede skjell. Snakk om service!
Fersk skjellsuppe servert i strandkanten..
Fersk skjellsuppe servert i strandkanten..

Klart for SKJÆLtorsdag

Skjærtorsdag er skjelltorsdag og beachparty i slemmestadområde. Ta med familie og venner og møt opp!

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Tormod og Ole er klare for nytrukkede blåskjell på Ellefsen/Nærsnestangen. Alle foto: Linn Krogh Hansen.

I slemmestadområdet frotses og slurpes strandsesongen inn i allerede i påsken, nærmere bestemt skjærtorsdag.

Det som i gamle dager var dagen for nødvendig matauk i form av skjellsanking, er nå en årlig strandfest for innbyggerne i den gamle industribygda ved Oslofjorden.

På facebooksiden skriver Geir Olsen, som var nede og testet kjellene for to dager, siden, at det ser vedlig bra ut for morgendages strandfest. Også værgudene ser ut til å være særdeles rause, og melder sol fra klar himmel mer eller mindre hele dagen, i følge yr.no

Som  innflytter i bygda for fem år siden hadde jeg aldri hørt om «skjæltorsdag». Jeg skjønte derfor ikke hvorfor så mange snakket om at de ikke kunne dra på hytta, på seiltur eller til fjells før langfredag. Etter å ha snakket med en gruppe russejenter begynte jeg imidlertid å ane konturene av en dyp tradisjon, som slett ikke var å spøke med…

Jentegjengen fortalte at de hadde brukt hver eneste dag den siste måneden til å jobbe med russebussen.

– Bortsett fra skjæltorsdag på Slemmestad da. Den er hellig, bedyret jentene.

På det som de fleste nordmenn primært kjenner som skjærtorsdag, trekker barn, voksne, bestemødre og bikkjer til  blåskjellgrytene på strendene langs fjorden. Noen avslutter tidlig og går hjem, mens andre trekker til puben på Gamle Slemmestad, som vissnok har årets største omsetning hver skjærtorsdag på grunn av skjælfesten. Ikke rent få avslutter beachpartiet med årets første utepils på puben hvis været er okay.

Ifølge lokalavisen er det ikke uvanlig at inntil tusen personer samles på de største strendene i området på skjæltorsdag.

 

Til tross for at det på skjærtorsdag i fjor regnet og var surt, tok vi med bikkja og satte kurs mot Ellefen, – stranda på Nærsnestangen. Vi kunne sikkert like gjerne valgt en av de andre strendene i området, men det var Nærsnes -arrangementet som viste seg best frem på facebook.

Skjellfesten forberedes før påsken ringes inn. En gjeng drar ut noen dager før påske og plukker skjæla, som alle gjestene får smake av på skjæltorsdagen.

– Disse hentet vi for fire dager siden. Vi grovrenset dem og la de ned i sjøen slik at de skulle holde seg til i dag, forteller Arne Vadseth, og holder opp et garn med skjell.

Langs stranden og i gresset har folk slått seg ned med campingstoler rundt ildstedene. Ved siden av står flere plastkarr med tomme skjell.

– Har du ikke fått skjell?  Vent litt, neste ladning er snart klar, sier Jonny Nikolaisen, etter å ha sjekket status på skjellene som står og godgjør seg over den åpne ilden.

 

I mellomtiden bli jeg invitert på varm suppe, kokt på kraften fra de skjellene og ispedd diverse urter, hvitløk, chili, purre og andre godsaker.

En av dem som ikke kunne tenke seg skjærtorsdag uten skjell, er Tormod.Unggutten  har vært med på Skjæltorsdag så lenge han kan huske, og ser det som en selvfølge å ta turen fra Bærum ut til bestemoren på Nærsnes i påsken for å være med frotsefesten i fjæra.

– Suppa er god, men dette er det aller beste, understreker Tormod, og  plukker frem et de av de siste skjellene i den forrige ladningen som ble satt frem.

Vår vorsteherhund Linux, fatter også plutselig interesse for noe annet enn tispene som leker sisten rundt han. Den vanligvis så ikke-sjømat-spisende firbente slikker seg rundt munnen og stirrer på blåskjellene.

– Får jeg lov å gi han ett? lurer Tormods skjellkamerat Ole. Helt greit, sier jeg. Bikkja liker det jo ikke en gang…

Men før jeg vet ord av det har Linuxen slurpet i seg blåskjellet i én stor slafs, og nå vil han ha mer.

Som innbarka sjømatelsker kunne jeg ikke vært mer enig med både Tormod og den firbente. Nærsnes-gjengens varme, ferske blåskjell, servert i strandkanten på en regnfull vårdag som dette får glatt terningkast «seks» av meg.

Skjærtorsdag arrangeres som en uformell sammenkomst på strendene langs hele området fra Vollen til Båstø. Ta med familie, kjæreste, bikkje og noe godt å drikke med mer, og Møt opp i løpet av formiddagen. Mer om arrangementene på facebook.