Bor i båten og passer på gjestehavnen
Bor i båten og passer på gjestehavnen

Bor i båten og passer på gjestehavnen

Anita Neshavn og Bjørn T. Husby bor i seilbåten for sjuene år på rad i gjestehavna i Egersund. Om vinteren passer han på opplagsbåtene som ligger i den isfrie havnen, men om tre år settes kursen mot varmere strøk.

Publisert Sist oppdatert

Første vi møter når vi kommer inn mot gjestehavna i Egersund er Husby. Han er raskt på plass og gir oss en plass. Vi rekker en hyggelig prat før han må bort og geleide neste båt som kommer seilende inn.

¬– Vi har mange forskjellige besøkende her, fra forsjellige land. De første begynner å komme allerede i april, sier Husby.  Da er det nederlendere på vei mot Svalbard. I mai begynner andre å strømme til.

Oppgradering i vente

Egersund gjestehavn har med sine 50 plasser mellom 1500 og 2000 besøkende i året. Neste år starter en trinnvis oppgraderingen av gjestehavna, og med tiden blir det 100 båtplasser.

– Egersund satser veldig på reiselivsnæringen, sier Husby. Han påpeker at det er viktig å yte god service for de som besøker gjestehavna. Og det er mange forskjellige serviceoppdrag.

– Alt fra å finne fram til tannlege til motorproblemer, og ikke minst svare på spørsmål om videre havner, sier Husby og reiser seg opp for å vinke en nyankommen båt til en passe plass.

– Vi får gode tilbakemeldinger, og folk er godt fornøyd etter å ha besøkt gjestehavna. Det tror jeg skyldes at det er sjøfolk som har vakt døgnet rundt, sier han.

Livsforandring

Husby har ledet bedrifter hele livet, helt til han fant ut at han ville legge seg til kai i Egersund. To år etter fikk Anita Neshavn også jobb i den idylliske vestlandsbyen. I tillegg til læreryrket er det også plikter på sommeren, i regi av den lokale seilforeningen. Da er Husby havnevakt. Han har også havnevakt gjennom hele vinteren.

– Båten er isolert og det er ingen kondens, så det er veldig fint å bo her. På land sover vi dårlig, sier Neshavn.

Verdensomseiling

Seilbåten de bor i er en X-512 fra 1992 som de kjøpte i 1996. Mye tid går til vedlikehold.

– Årlig bruker jeg cirka 400 timer på å vedlikeholde seilbåten. Men det er jo ikke så mye mer enn en time i snitt hver dag, sier han. Vinter er ingen hindring, de bor i båten hele året. I tillegg til å lærerjobben han har på den lokale videregående skolen passer han på båtene som ligger til vinteropplag i det isfrie vannet.

Når de pensjonerer seg om tre år seiler de fra bryggeplassen i Egersund mot Brasil og Argentina, før turen går videre til Karibien og mot Middelhavet.

– Da kommer vi til å seile så lenge vi har lyst, sier Neshavn. De bruker den samme båten som de nå bor i.