Bærum bygger gjestebrygge for de med store båter

Gjestebryggen på Kadettangen åpner offisielt torsdag 6. mai kl 18-20. Brygga, slik den er utformet nå, passer dårlig for båter under 30-fot.

Publisert

Torsdag ettermiddag åpner ordføreren det nye prestisjeprosjektet Sandvika gjestebrygge. Vi har inspisert anlegget dagen før, og konkluderer med at planleggerne helt klart ikke ønsker besøk av småbåter. Da må man i tilfelle kunne klatre et par meter rett opp en trevegg. Det var cirka 35 meter mellom hver leider/redningsstige. Det blir i snaueste laget om noen skulle falle i vannet eller man skulle komme med en mindre båt og må klatre opp til kanten. De var helle ikke særlig synlig fra verken brygga eller vannet. 

Havnesjef Leiv Henry Moe, mener de har holdt seg til normen som sier det kan være 1,5 meter fra vannspeilet til kanten på middels vannstand.

-Det kan så være, men vi målte høyden til nesten 2 meter når vi besøkte bryggene dagen før åpning?

-Da må det ha vært ekstremt lavvann, når du besøkte bryggene.

-Det er uansett veldig høyt for folk som kommer med mindre båter?

-Ja, men da får de legge til eller slippe av folk ved ene enden av bryggeanlegget. Der er det i hvert fall litt lavere, sier havnesjefen.

Havnesjefen mente også at de med mindre båter kunne legge til lengre opp i elva langs gresskanten på elvebredden.

Gjestebryggen er 340 meter lang og strekker seg fra Rigmorbrygga og nesten til inngangen på brua over til Kalvøya. Totalt er bryggeområdet på 6000 kvadratmeter, av det er 3000 helt nytt, skriver Bærum kommunes egen nettside.

Det er flere strømuttak og vannposter på brygga. Båtfolk kan kople til strømledninger og vannslanger etter behov. En egen beholder for å ta imot septikk fra båtene, vil være til glede for mange med store båter. Ellers er det opparbeidet et lekeområde for barn og bocciabane for alle. Det er benker, og liggestoler og mange stiger ned til vannet. Ytterst på brygga er det mulig for kano og kajakkfolket å gå i land. En viktig mulighet for rullestolbrukere er at det nå er lagt til rette med universell utforming hele veien fra Sandvika og til utsiden av Kalvøya.  De eksisterende toalettene og dusjanleggene på andre siden av Kadettangen skal oppgraderes i år.

– Septikkavfall er foreløpig gratis, sier havnesjef Leiv Henry Moe. 

Skip kan ikke legge til ved gjestebrygga, mens Rigmor og Rigfar legger til på samme kai som før.

Miljøhensyn

– Det har vært en vanskelig byggeprosess på grunn av grunnforholdene og hensynet til miljøet, sier prosjektleder Christin Kyseth Pettersen til Bærum Kommunes hjemmesider. Hun kommer fra Eiendom som ledet kommunens gjennomføring av prosjektering, anskaffelse og oppfølging av entreprenører. Grunnarbeidene begynte i 2006.

– Det var veldig mye forurensede sedimenter i elva som vi har brukt mye tid på å ta opp i henhold til miljøhensyn. Vi har handlet miljøvennlig og brukt forurenset jord i selve brygga og tilført store steiner utenfra til brygga. De er ingen fare for at de forurensede massene skal forurense slik de er støpt inn i brygga, sier hun.

Hensynet til laksen, og is og kulde har medført perioder med byggestans.

– Byggekostnadene er på totalt 38,4 millioner kroner, forteller Kyseth Pettersen.

Powered by Labrador CMS