Boot 2019:

Den aktive parkeringsassistenten er her

Raymarine-nyheten DockSense vil gjerne hjelpe deg litt ekstra når båten skal trygt til kai og forholdene ikke er de letteste.

Publisert Sist oppdatert

En rekke FLIR-kameraer overvåker båtens nærområder til alle kanter. Sammen med GPS-data og treaksiale sensordata (AHRS) gir dette sentralprosessoren informasjon til å bygge et komplett bilde av avstand, hindringer, fart, avdrift, strøm og vind. 

Målet er å skape en det Raymarine kaller en «Virtual Bumper», en «usynlig støtfanger» rundt fartøyet. Det hele er i prinsippet ganske likt avanserte, aktive parkeringsassistenter på nyere biler.

Etter at Raymarine kjøpte FLIR har konsernet fått tilgang på avansert kamerateknologi. Dette er en viktig del av det nye havnemanøvreringssystemet.
Etter at Raymarine kjøpte FLIR har konsernet fått tilgang på avansert kamerateknologi. Dette er en viktig del av det nye havnemanøvreringssystemet.

Ettersom DockSense er beregnet på å brukes i kombinasjon med joystick-løsninger vil systemet selv korrigere ror, gass og thrustere for å opprettholde sikkerhetssonen, også om det dukker opp nye hindringer som bøyer, utriggere og stolper - eller om nabobåten brått flytter seg i et vindkast.

Ifølge Raymarine kan DockSense brukes sammen med alle kurante joystick-løsninger, men elektronikken må være oppdaterte modeller fra leverandørens egne serier. Betjeningen av DockSense skjer via en app som installeres på en Axiom-skjerm.

Priser for DockSense ble ikke oppgitt under lanseringen i Düsseldorf. Billig blir det neppe, men om systemet fungerer så godt som reklamefilmene lover vil jo dette være en stress-senker av dimensjoner. Selv den dyktigste båtfører vil jo innimellom grue seg til å føre store båter med masse vindfang inn i svært trange havner. Og kanskje vil forsikringsselskapene se på nyskapningen med blide øyne? En liten feilberegning eller et øyeblikks uoppmerksomhet koster fort fryktelig mye penger.