Strid i retten

Fjord vil stanse Pardo

Er Pardo 43 en kopi av Fjord 42? Det hevder Hanse Yachts, som har brakt saken inn for retten. Se 360-bilder og døm selv.

Publisert Sist oppdatert

– Be unique, er slagordet til tyske Fjord.

Nå beskylder tyskerne Italienske Pardo 43 for kopiering av Fjord 42, og Hanse Yachts har gått rettens vei for å stoppe salget av båten.

Nyheten var gjenstand for stor interesse på Boot i Düsseldorf, der Pardo 43 ble strøket fra listen over nominerte båter til «Powerboat of the Year»-tittelen for båter i størrelsen 35 til 45 fot, mens messeledelsen valgte å la begge båter stilles ut.

Les også: Europas beste båter er kåret

Få dager før Boot åpnet fikk Hanse Yachts en rettslig kjennelse ved retten i Genoa om midlertidig forføyning på det italienske markedet. Forføyningen gjelder kun det italienske markedet i påvente av videre rettslig behandling av plagiatanklagen.

Båtliv var ombord i begge båtene på Boot og fotograferte dem fra baug til hekk. Vi har også tatt 360-graders bilder av båtene, slik at leserne selv kan studere båtene og vurdere om dette er plagiat. Det er ingen tvil om at konseptet er likt for begge båter, men mange båter ligner jo på hverandre, og det blir svært interessant å få en rettslig vurdering for hvor grensen går mellom inspirasjon og plagiat.

Desperat

På Boot snakket vi med den franske forhandleren av Pardo, Alexandre Boussin. Han har tidligere vært forhandler for Fjord-båtene, og hans oppfatning er at søksmålet er en desperat handling for å stoppe en fremgangsrik konkurrent. Cantiere del Pardo opplyser at de har solgt 30 eksemplarer av den nye 43-foteren allerede, og har altså tatt over forhandleren i Port d´Hiver fra konkurrenten.

Vi snakket også med forhandleren av Fjord på Palma de Mallorca, Bernd Jahns i Marivent Yachts, som hevder at den italienske konkurrenten er plagiat med samme design, samme innredning og samme motor som Fjord 42.

Dette avviser Boussin, som hevder at båtene har forskjellig baug, ulik innredning og påpeker forskjeller som at Pardo 43 har jollegarasje i akterdekket og elektrisk biminitak.

Begge båtene har startpris fra ca 470.000 euro. Konseptet har slått an i Middelhavet. Det er ikke unge playboyer som har vist seg å utgjøre kjøperne, men velstående bestefedre som vil ha med barn og barnebarn på dagsturer på fjorden, ifølge Jahns.

Marivent Yachts har flere nordmenn på kundelisten. De kan kjøpe båt momsfritt i Spania, og forhandleren tar hånd om alle papirer og opplag og vedlikehold, opplyser Jahns.

Se 360 graders visning av Pardo første visning nederst.

Se Fjord 42 i 360-graders visning andre visning nederst.