Smittevern i gjestehavner

FORBEREDT: Daglig leder Inger Kristine Grønvold i Stavern gjestehavn er forberedt på en sommer med mye trafikk og smittevernstiltak.

– Strenge regler og dialog

– Her i Stavern er vi godt forberedt, og vi kommer til å ha klare retningslinjer, sier Inger Kristine Grønvold, daglig leder i Stavern Gjestehavn.

Gjestehavna i Stavern er en av Norges største, med rundt 4500 besøkende båter gjennom sommeren. Grønvold gikk tidlig i dialog med lokale myndigheter og har gjort en rekke tiltak for å møte en sesong som byr på helt andre utfordringer enn tidligere.

INFORMASJON: I gjestehavnene i Larvik kommune er det satt opp tydelige informasjonsskilt om smitteverntiltak.

– Jeg er veldig fokusert på smittevern, og jeg blir litt skremt over at mange ser ut til å tro at dette er over. Jeg mener alle har et ansvar for å være varsomme denne sommeren, også i gjestehavnene, sier Grønvold.

Siden det i stor grad er opp til de lokale gjestehavnene å bestemme hvilke regler som skal gjelde ut over nasjonale anbefalinger, har Grønvold iverksatt en rekke tiltak som vil gjelde gjennom denne sesongen.

Tett dialog

– Jeg har en tett dialog med kommuneoverlegen i Larvik som veileder oss hele tiden. Situasjonen forandrer seg fra uke til uke, og siden det er opp til hver kommune å beslutte om båter kan ligge utenpå hverandre, må vi ha en løpende vurdering gjennom sommeren. Jeg har fått klarsignal om at vi får åpne dusj- og toalettfasilitetene fra mandag 15. juni, men det er underlagt strenge regler for renhold. Vi avventer beskjed om båter kan ligge utenpå hverandre, og skulle smittesituasjonen endre seg i kommunen, vil vi måtte gjennomføre tiltak på kort varsel. Hvilke regler som gjelder til enhver tid vil jeg kommunisere aktivt til gjestene våre via sosiale medier, forteller Grønvold.

– I utgangspunktet ønsker vi å utnytte kapasiteten i havna fullt ut, men så fort det ikke er forsvarlig vil vi innføre tiltak.

Litt stillere

Unngikk karantene
Finske Kimmo Viljamaa fra Borgå utenfor Helsingfors i Finland var en av to båtgjester i Stavern tidlig i juni. Han var på vei fra Norge til Finland med sin seilbåt som hadde overvintret i Norge. - Jeg har vært her på jobbreise i to uker, og kunne dermed hente båten samtidig, forteller Viljamaa, som har vært på oppdrag i Norge, og som dagen etter skulle krysse grensen til Sverige. - Siden jeg har vært her på jobb, har jeg ikke måttet være i karantene, konstaterer den finske seileren som skal bruke sommeren til å seile tilbake til Finland via Gøta kanal og Østersjøen.

– Jeg ser at vi kommer til å få mange båtgjester siden folk skal feriere i Norge i år. Det vil også komme mange som er litt mindre erfarne som båtbrukere, og som synes det er utfordrende å legge til i en full havn, så her må alle vise hensyn.

– Samtidig som vi venter mange besøkende, vil mange utenlandske båter utebli denne sommeren. I kombinasjon med at Stavernfestivalen er avlyst, får vi en herlig familiehavn i sommer.

– Vi ønsker alle hjertelig velkommen til Stavern, men anbefaler alle båtgjester som kommer å vise hensyn, og følge helsemyndighetenes anbefalinger og våre retningslinjer i gjestehavna. Vårt mål er at folk skal få en herlig og trygg sommer i byen vår, avslutter sjefen for gjestehavna.