Leder

GLEDE: William Lygren og Henrich Nissen-Lie koser seg på fjorden.

Båtlivet er sunt

Å dra på båttur er sannsynligvis noe av det sunneste vi kan gjøre nå. La oss få sol på kroppen, fylle lungene med frisk luft, bade og nyte naturen.

Publisert Sist oppdatert

Salig Jahn Otto Johansen hevdet i en kommentar i Båtliv for noen år siden at båtlivet burde fås på blå resept. Justisminister Monica Mæland var nylig innom samme tanke, da hun på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen sa følgende: – Så lenge man er frisk, kan det være bra å være på sjøen.

Mange av oss kjenner hvordan stresset slipper taket i skuldrene når vi kaster loss fra brygga, og bølgene begynner å klukke om baugen. Vi trenger ikke en pandemi for å oppleve båtglede, men vi opplever gleden enda sterkere nå som vi ikke lenger kan ta helsa for gitt.

I skrivende stund, ved påsketider, er det ikke lett å spå om båtlivet i sommer. Men det vi vet, er at det er lov å bruke båten, foreløpig helst i egen kommune for ikke å belaste helsetjenesten i andre kommuner om man skulle bli syk. Vi oppfordres også til å holde avstand fra andre mennesker for ikke å forårsake smitte. Sosiale sammenkomster i gjestehavner blir neppe aktuelt, om ikke smittesituasjonen endrer seg mye på kort tid. Det er heller ikke sikkert at alle gjestehavnene vil holde åpent i sommer.

Dermed taler mye for at 2020 kan bli året for utforsking av naturen i eget nærområde. Vi må finne de fine plassene i nærheten av hjemstedet vårt. Aller helst bør vi finne en naturidyll helt for oss selv. Da er vi heldige som har så mye skjærgård å dele på som vi har her i Norge. I denne utgaven av Båtmagasinet kommer vi med forslag til en rekke fine naturhavner som kan være aktuelle for folk i nærområdet i sommer.

Kanskje blir det i år vi skal lære oss å fortøye med spring, slå pålestikk og slå fortøyningsbolter i svaberget? Båtfolk bør være ekstra påpasselige med sjømannskapet nå som Redningsselskapet har viktigere ting å gjøre enn å taue inn fritidsbåter. Og uansett er det slik til alle tider at sikkerheten på sjøen best ivaretas av dyktige båtfolk i sjøklare båter. Dette kan være sommeren for å erstatte fartsfølelse med mestringsglede.

Å dra på båttur er sannsynligvis noe av det sunneste vi kan gjøre nå. La oss få sol på kroppen, fylle lungene med frisk luft, bade og få noe annet å tenke på enn sykdom og død.

Det er lov å kose seg på fjorden i sommer, om man viser hensyn. Ifølge regjeringen bidrar det også til folkehelsen!