Hole på skjæret:

Båtkjøp – gode råd for dummies

Bjørnstjerne Bjørnson valgte seg april, og det gjør også mange som skal kjøpe båt. Nyere forskning utført av Hole på skjæret viser at båtkjøpere kan deles inn i tre kategorier.

Publisert Sist oppdatert
  1. De som kan mye om båt og vet hva de skal ha.
  2. De som kan litt om båt og gjerne hører på råd fra andre før de kjøper.
  3. Landkrabber som later som om de kan mye om båt og vet best selv.

Den siste gruppen er selvfølgelig den mest underholdende. Men å kjøpe feil båt kan fort føre til at du sitter med en ubåt – uten ubåtens egenskaper. Andre konsekvenser kan være at du tilbringer sommeren på slippen med silikonsprøyte og slipemaskin, eller står dag etter dag i motorrommet med baken som høyeste punkt.

Er du nostalgiker som skal kjøpe en gammel tresnekke, så ta med en syl. Stikk sylen inn i treverket på et mørkt område. Går sylen tvers gjennom, er det ikke sylen som er for skarp, men treverket som er for dårlig.

Går sylen ikke gjennom, kan du gå videre til neste steg og teste motoren. Eldre tresnekker har ofte en Sleipner, FM- eller Saab-motor. Felles for disse eldre motorene er at de har sine særegenheter. Sier selger at motoren trenger en dram, så ikke misforstå og ta drammen selv.

Men å kjøpe feil båt kan fort føre til at du sitter med en ubåt – uten ubåtens egenskaper.

Noen av disse motorene startes direkte på svinghjulet. Husk å høre godt etter når selger forklarer tidspunktet for å slippe taket. Hvis ikke, kan du fort havne med uryddig telemarknedslag utenfor fiskerigrensen.

Hvis barna har gledet seg til å kjøre vannski, så ikke ha hastverk med å fortelle at familien er blitt eier av tresnekke med maksfart på fem knop.

Plastbåter trenger ikke trebåtens råtetest, men det er noe som heter plastpest. Også mye annet kan være galt. Kan du se rett inn i båten når du inspiserer hekkaggregatet, så ikke tro at det løser du med et stort øsekar.

Hvis derimot det første du ser er to pitbull påhengsmotorer på 300 hk hver, så ikke spør om båten også har innenbordsmotor. Her gjelder den gamle oppfordringen om at det er bedre å holde kjeft og la folk tro du er dum enn å åpne munnen og fjerne all tvil. I samme kategori kommer spørsmål om doen er dimensjonert for å kaste Pampers-bleier og fendere.

Hvis selger forteller at båten er CE-merket for seks, kan det være lurt å nikke forståelsesfullt og google mens den båtkyndige blir opptatt i en telefon, fremfor å spørre om CE er det samme som flaskeholder. CE forteller blant annet hvor mange personer båten er sertifisert for.

Hvis selger også begynner å snakke om deplasementsbåt, kan det være på tide å kikke på klokka og si at du må stikke for å kjøre barna til håndballtrening.

Deretter bestiller du alle 2019-utgavene av Seilmagasinet og Båtmagasinet, leser deg opp og møter på neste visning med kunnskaper og ydmykhet!