Båtliv mener

Båtliv er omtanke

Endelig er det sommer og tid for å nyte båtlivet! Stress ned og vær hjelpsom så blir ferien bedre for alle.

Publisert Sist oppdatert

Endelig er det sommer og tid for å nyte båtlivet! Og båtlivet er så mangt: Det er sosiale kvelder på akterdekket med gode venner. Det er solbading på dekk, morgendukkert, fiske, men også regn og vind og tidvis sjøsyke. Forventningene er store, og det kan også nedturene bli.

Vi skal ikke legge skjul på at båtlivet kan by på prøvelser, enten værgudene går amok eller mannskapet går hverandre på nervene. Eller den helvetes nabobåten spiller musikk hele natta, mens mannskapet tråkker over båten din med møkkete støvler.

I alt sitt mangfold er båtlivet en livsstil, og kjernen i denne livsstilen er omtanke og kunnskap. Sjømannskap dreier seg om å mestre sitt eget båtliv, og om å hjelpe andre. Vi har sterke tradisjoner for sjømannskap her i landet, og sjømannskapet er ikke mindre verdt i våre dager med utbygde havner, store båter og mye elektronikk.

For å skape trivsel må vi vise hensyn og gi hverandre en hjelpende hånd. Ikke som i fjor sommer da Båtliv testet en splitter ny trawler. Det blåste kuling og vi drev i to-tre knop for vinden mot gjestehavnen, som nesten var full av båter. En kar i en seilbåt reiste seg opp og ropte utover havnen: ”Dette gleder jeg meg til å se på!” Heldigvis hadde testbåten baugpropell. Vi fikk vridd den inn i båsen, og pustet lettet ut. Godt sjømannskap er å gi en hjelpende hånd under krevende forhold, ikke å le av dem som gjør feil.

Stress ned

En god skipper planlegger turen godt på forhånd, forteller mannskapet om hva som skal skje, og fordeler oppgaver. Kart og værmelding studeres før avgang. Båten fortøyes med fendere langs skroget og spring i tillegg til akterfortøyning og forfortøyning når man kommer i havn.

I havn tar man hensyn til nabobåten, lister seg over fordekket om man ligger utenfor en annen båt, skrur av musikken og slutter å skråle når natten faller på. Man gir gjerne beskjed kvelden før om man skal ut tidlig neste morgenen.

Høflighet og omtanke er stikkordene også for et godt familieliv om bord. I denne utgaven av Båtliv har vi snakket med familieterapeut Gunvor Ek, som i et kvart århundre har gitt gode råd om samliv til par og familier.

Stress ned, sier hun. I dag skal mange rekke over alt for mye i løpet av ferien. Avklar forventningene til båtferien hos alle om bord. Man lever tett og det er ikke sikkert at alle ønsker å gjøre det samme.

Mobiltelefonen har en tendens til å stjele oppmerksomhet når man minst trenger det. For noen år siden kastet vi loss fra havn. Gasten med forfortøyningen fikk et anrop, og tok telefonen, mens vinden tok tak i båten og svingte den mot nabobåtene. Der og da var det ikke så enkelt å være en behersket skipper.

Alle som ferierer i båt vil garantert komme opp i lignende situasjoner med misforståelser. Da gjelder det å besinne seg. Innerst inne ønsker vi jo alle det samme: Å dele gode opplevelser med mennesker som vi er glade i. På sitt beste er og blir båtlivet uslåelig. Sørg for å gjøre årets båtsommer best mulig for alle du omgås.

Vi i Båtliv ønsker alle våre lesere en riktig god sommer!

Powered by Labrador CMS