KOMMENTAREN

Båtliv hele året

Sommeren er snart over for de fleste båtfolk selv om oktober kan gi noen fine opplevelser på sjøen.

Publisert Sist oppdatert

Sommeren er snart over for de fleste båtfolk selv om oktober kan gi noen fine opplevelser på sjøen. Før eller senere må båtene opp, vaskes, settes på bukker og pakkes inn i presenning. Det må gjøres ordentlig så ikke alt blåser bort de første stormdagene. På mine langsomme vandringer med stokk eller rullator har jeg registrert at folk flest er blitt mye flinkere med slikt. Jeg synes også det er blitt mindre av vrak som eieren bare har latt bli liggende.

For mange varer imidlertid båtåret lenger. Blir det for stormfullt på kysten tar de båten på en tilhenger og går opp i et av de mange elve- og kanalsystemer som vi finner på Østlandet, på grensen mot Sverige. Noen tar turen enda lenger østover til de svenske elve- og kanalsystemer, hvorav Göta Kanal stiller i særklasse. Det er en sjøveis parallell til Orientekspressen på skinner. Men de store svenske innsjøer og Dalsand-kanalen ut til Vestkysten er også en sjarmerende båttur.

På enkelte områder er faktisk svenskene flinkere enn oss. Jeg tenker på merking av seilleden og informasjon. Og så er et ikke så langt mellom påfyll av bensin og diesel som det kan være i Norge.

Men jeg får i mange norske elve- og kanalsystemer og ved enkelte av våre innsjøer inntrykk av at nordmenn stoler mer på farende folk enn de muligens gjør i Sverige.

Kommer man til en svensk storkolonial er selvfølgelig utvalget stort og rimelig, men det jeg liker med Norge er at det mange steder ved elven eller veien er satt frem hjemmelavede oster og røkt eller gravet fisk. Du legger bare betalingen i en postkasse eller vippser beløpet til mottagerens konto. Hjemmelavet øl finnes også, men da må du i en butikk eller kiosk.

Å kombinere innenlands båtliv med jakt er ikke så vanlig, men jeg kjenne båtfolk som alltid har liggende hagla klar dersom det skulle dukke opp en hare eller et rådyr. Her skal man være godt orientert om de lokale regler. Og selvsagt skal man ha betalt fiskeriavgiften. Det er ikke hyggelig å få et ferieopplegg spolert ved at man glemmer slikt og det dukker opp en hare eller et rådyr. Intet lukter så godt som grillet fisk eller vilt, og dessert i form av blåbær, hyllebær, tyttebær og noen steder til og med multer finnes det enkelte steder. En slik kveld ved innsjøen eller elven kan konkurrere med en aften ute på kysten.