img_4076
Nord Star i Ålesund
Førerplass i Nord Star 47

Størst og tøffest i klassen

Nord Star 47 er en styrehusbåt på nesten 50 fot. Bli med på tur fra Stockholm til Trondheim og Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Foto: Ståle Pedersen og Ole Henrik Nissen-Lie

Luksus trenger ikke være jålete. Nord Star 47 er en ordentlig tøffing med maskulin baug og fenderlist rundt hele skroget.

Dette er den største utgaven av de såkalte styrehusbåtene, eller targabåtene, som finnene etter hvert er blitt kjente for. Båten er 14,95 meter lang og veier 15 tonn. Den utstilte båten er utstyrt med doble IPS 800, som hver yter 600 hestekrefter, og gir en toppfart på over 40 knop. Prisen ligger på 12 millioner kroner slik båten er utstyrt.

Les også test av Nord Star 26 Outboard i Båtliv: Tøff bensinmoro

Bro

Nord Star 47 er en styrehusbåt med flybridge, men den skiller seg likevel klart fra tradisjonelle flybridgebåter: Om bord her er det styrehus med store dører ut på hver side til brede og gode dollbord som gir god passasje rundt hele båten.

Vi kommer inn via sidedøren til førerposisjonen, som minner om en skipsbro. Skinnstoler med luftdemping og store skjermer viser kartinformasjon og radarinformasjon. Utsikten er fantastisk rundt hele horisonten.

– Dette er en kjøremaskin, sier Ståle Pedersen . I sommer har han kjørt båten fra Stockholm til Trondheim og Oslo. I alt 2500 nautiske mil med marsjfart mellom 25 og 35 knop.  Da bruker båten rundt 5 liter pr nautisk mil. Nå ligger båten til utstilling på Båter i Sjøen på Aker Brygge denne helgen.

Underveis har han hatt mange folk om bord. Han sier at yrkesskippere lar seg imponere over den proffe førerposisjonen med god oversikt og all navigasjon og teknisk informasjon lett tilgjengelig. Før Båter i sjøen ble båten stilt ut på Aquanor-messen i Trondheim.

– Kundegruppen er både proffe og private aktører, sier importør Kjell E. Ulfsrud hos Nord Star Båt AS. Han sier at båten først og fremst er bygget for krevende forhold, og mener at den kan appellere til folk som driver med oppdrett og fiske.

Les også test av Nord Star 24 i Båtliv: Kystjeep for kjøreglade

Teak

Innredningen er i massiv teak. Helt akter er det en stor badeplattform, så et akterdekk med salong og leider (stige) opp til den store flybridgen. Man kan entre båten gjennom skyvedør i bakveggen. Byssa er plassert umiddelbart innenfor skyvedøren. Derfra går det også leider ned til en mannskapslugar. Videre oppover og innover kommer salongen på babord side og førerplassen på styrbord side.

Nede under styrehuset er det en stor midtkabin med lys inn fra vinduer i skroget. Forut er det en stor forlugar. Begge lugarene har egne bad.

Nord Star bygger en rekke modeller i størrelsen fra 24 fot til dette nye flaggskipet på nærmere 50 fot. Ifølge Ulfsrud er Nord Star kjent for rommelige modeller der kjøperne i mange tilfeller kan velge mellom ulike innredningsløsninger og om de vil ha flybridge.