Det nye båtlivet

Mer en to av fem båter i Norge er nå åpne motorbåter uten overnattingsmulighet. Den ferske Båtlivsundersøkelsen er tydelig på hva norske båtfolk liker.

Publisert Sist oppdatert

Båtliv har vært i Drammen og møtt CEO Terje Bakken i Bakken motor for å finne ut mer om trendene i markedet.

–  Folk vil ut når det er bra vær, men ikke nødvendigvis overnatte, sier Terje Bakken,

Terje Bakken er CEO i Bakken Motor AS. Her viser han frem en ny Uttern T62.
Terje Bakken er CEO i Bakken Motor AS. Her viser han frem en ny Uttern T62.

En av de mest populære modellene hos Bakken motor er Uttern T62. Det er en klassisk åpen båt på 21 fot til 434900 kroner. Båten er laget for at det skal være lett å gå om bord bak, gjennom båten og sikkert å gå i land foran for både voksne og barn.

– Det mest populære motoralternativet er 150 hestekrefter. Da gjør den en marsjfart på 30-32 knop per time, sier Terje Bakken.

T62 har en romslig sofa bak med utfellbart bord med god plass til å spise. Førerstolen og passasjerstolen kan snus, slik at det blir en sosial sittegruppe i senter av båten. Bordet kan senkes og spisegruppen kan omgjøres til en solseng. Også foran er det mulighet for solseng. 

– Det er trangt for en familie å overnatte i en liten båt. Derfor velger de nok heller en dagsturbåt, for da kan de dra ut å bade, spise og være tilbake igjen på ettermiddagen, sier Terje Bakken.

De nye kjøpergruppene

Yngre kjøpesterke er en ny gruppe kjøpere. De krever at ting skal fungere og at når det er noe feil, skal feilen rettes fort. 

– Det er også en endring i hvordan familiene kjøper båt, for jeg ser at kvinnene er mer engasjerte nå enn før, sier Terje Bakken. 

Båtene blir bedre

Fargesterke småbåter er populært i år, sier Terje Bakken. 
Fargesterke småbåter er populært i år, sier Terje Bakken. 

I dag endres det stadig noe for å tilfredsstille kundenes krav til design og kvalitet. Båtene i dag er lettere å gå ut og inn av, og lettere å håndtere. 

– De forventes at båtene skal fungere hele tiden, sier Terje Bakken.

 

 

Fakta om Båtlivsundersøkelsen

Båtlivsundersøkelsen for fritidsbåter i Norge gjøres på oppdrag fra Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF). Forrige gang undersøkelsen ble gjennomført, var i 2011. 

I kategorien motorbåter uten overnattingsmulighet finnes RIBer, dagsturbåter og andre åpne motoriserte båter inklusive vannskutere.

Båtlivsundersøkelsen viser at det er mer enn 900 000 båter i Norge i 2017.

42,4 prosent eller cirka 381 600 båter av den totale båtparken er motorbåter uten overnattingsmulighet. I 2011 var den 38,7 prosent. Det gir en økning på 3,7 prosentpoeng fra siste måling i 2011.

Bestanden av motorbåter med overnattingsmulighet har til sammenligning en nedgang på 6,4 prosentpoeng og gått ned fra 23,4 prosent til 17 prosent.