BÅTREGISTER: Vi trenger et obligatorisk båtregister for å styrke båtfolkets rettsvern.
BÅTREGISTER: Vi trenger et obligatorisk båtregister for å styrke båtfolkets rettsvern.

Høyre på gli om båtregister

Høyre fikk i sin tid avskaffet obligatorisk båtregister, men nå er partiet på gli mot å gjeninnføre det, ifølge KNBF.

Publisert Sist oppdatert

VRAK: 1800 fritidsbåter blir dumpet årlig, ifølge WWF. (Arkivbilde Båtliv)

Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) holdt nylig et debattmøte i samarbeid med Avfall Norge under tittelen «Det haster med et obligatorisk båtregister». Samtlige innledere og deltakere i panelet samlet seg om et ønske om sentralt båtregister. Både Arbeiderpartiets og Høyres debattanter mente det var på høy tid å få registrert alle fritidsbåtene i Norge, skriver KNBF på egen hjemmeside.

Avfall Norge og administrerende direktør Nancy Strand mener det må tenkes stort og sirkulærøkonomisk rundt maritimt avfall.

- Vi som bransje ønsker å gjøre dette til ny industri med grønne arbeidsplasser. En god nyhet er at ordningen med vrakpant har hjulpet på gjenvinningen av småbåter. Nå er det de store båtene vi skal ha inn, og da må vi etablere en industri rundt dette som for eksempel kan utnytte markedet for resirkulert glassfiber, sa Strand.

Les også: Delte meninger på Stortinget om vrakpant (for abonnenter)

Eierløse båter

Generalsekretær i WWF, Bård Vegar Solhjell, sa i sitt innlegg at eierløse båter i altfor stor grad bidrar til den maritime forsøplingen.

- Hvis vi skal stoppe tilsiget av plast til havet, må vi håndtere forsøplingen fra fritidsbåter, både vrakbåter som ikke gjenvinnes forsvarlig og den store mengden plastpartikler som slites av plastskrog. Vi vet at cirka 1800 fritidsbåter blir dumpet årlig. De etterlattes eller synker rundt omkring langs kysten og i innlandet, sa Solhjell, og understreket at WWF er for en dekkende registreringsordning for fritidsbåter.

 Les også: Slik blir båt-politikken med Solberg-regjeringen (for abonnenter)

Sikkerhet

Ole Petter Parnemann i Politidirektoratet kunne fortelle at også Politiet ønsker et nasjonalt, obligatorisk båtregister i Norge.

- Det er vårt ønske ut fra politifaglige perspektiver og sikkerhet på sjøen. Gjennom KNBFs båtlivsundersøkelse vet vi at vi har cirka 550 000 motoriserte fritidsfartøyer i Norge. Kun 155 000 er registrert i Redningsselskapets småbåtregister, understreket Parnemann.

Lise Gulbrandsen i Hold Norge rent hadde en skremmende statistikk å vise til:

- Vi anslår at det finnes 200 000 utrangerte båter i Norge i dag, mange av dem befinner seg i Sør-Norge. Det dumpes og senkes fremdeles båter, eller de lagres uforsvarlig, havner på avveie og blir avfall, sa Gulbrandsen.

- Vi har ikke gjort nok, for da hadde det ikke vært et så stort antall båter som forsvinner. Utviklingen går i feil retning og jeg merker meg de argumentene og opplysningene som kommer fram her, sa Høyres Svein Harberg på debattmøtet denne uka.

Les også: Laber interesse for småbåtregister (for abonnenter)