Indre havn.
Lekringer på rekke og rad.
Her kan du gå tørrskodd over havnen.
"Kabang" - "salongen" hvor man sover, lager mat og oppbevarer eiendeler.
Kanonjolla "Oester Risøer III"
Kido-jolle på land.
Oselvar.
Hale-Shanty konkurranse på torget.
Stian Hillestad Nyberg med sin egen-bygde 14-foter Hillestad 14.
Kontraster; Kongelige "Stjernen" og thailandske "Kabang".
Man slurver ikke med vedlikeholdet på disse båtene!

Skinnende nostalgi

Med sol fra klar augusthimmel blir de lakkglinsende lekkerbiskene i Risør enda vakrere.

Publisert Sist oppdatert

FURUHOLMEN RUNABOUTS: F.v «Guri» fra 1925, «Daisy Fay» fra 1928 og helt til høyre «Rakkerungen».

Risør;

Side om side ligger «damene», «Guri», «Daisy Fay» og «Rakkaerungen». De tre Furuholmen-båtene er fra hendholdsvis 1925, 1928 og 1930.

«Guri» ble tegnet av Ing. Ruch. G.Furuholmen og tok flere ganger førsteplassen i sin klasse i fartsløpet «Oslofjorden rundt». Navnet har hun fått etter den første

eierens kone. Båten gjennomgikk i 1988 en bevaringsfaglige restaurering, og båten er i dag en av Furuholmens mest originale båter. I dag eies hun av Anne-Lise og Inge Juul-Petersen i Arendal.

15 lag med lakk

«Daisy Fay» ble bygget hos brødrene Olsen Trebåtbyggeri i Farsund i 1928, og ble gjenfunnet i en låve på Mysen i 2005. Etter 2000 timers restaureringsarbeide ble hun igjen sjøsatt i 2007. En bordgang og fremfre dolbord på babord side er byttet ut, i tillegg til at man måtte tilføre 30 nye ribber og 15 lag Rylard lakk. Til gjengjeld vant hun prisen for beste privatrestaurerte båt i Trebåtfestivalen 2008. Eies nå av Tove Grøneng og Ole Henrik Lien Andersen i Arendal.

    Grimstad-båten «Rakkarungen» er 27 fot og ble bygget i Tønsberg i 1930 etter Richard Furuholmens tegninger. Høsten 2007 kom hun til Grimstad, og har siden gjennongått en grundig ansiktløft samt skiftet ut alt det tekniske om bord. Eies av Hilde Rørvik og Geir Tjemsland.

Liten og smekker

Blant de mindre båtene i den eksklusive klyngen med skinnede lakk  finner vi Hillestad 14, som båtbygger og møbelsnekker Stian Hillestad Nyberg fra Svelvik har bygget selv.

– Jeg har drevet mest med møbler hittil. Dette er min første trebåt, forteller eier og båtbygger Hillestad Nyberg i hHllestad Trebåt & Møbel.

Liten og nett er også stokkebåten som har fått plassen ved siden av kongebåten «Stjernen». Den mest langveisfarende attraksjonen har riktignok ikke så mange lag med lakk å vise til som de andre båtene i den innerste pollen i Risør. Derimot er «Kabang» et resultat av den flere tusen år gamle båtbyggertradisjonen til Moken-folkene på øyene utenfor Burma og Thailand.

Se bildene fra Risør i linken under: