SANDØYA: En av flere badeplasser.
ØYAS BAKERI: Brød og vind.
EKTE ITALIENSK: Det tar tre dager bare å lage deigen.
MADE ON SANDØYA: Løvens Lam som drives av Elisiv Løvøen er en av mange vi møter på veien over Sandøya.
INNI GRANSKOGEN: Kristin Støren og Kjartan Høvik bor i Porsgrunn, men har forelsket seg i Sandøya og startet overnatting.
HENGEKØYER: Øya kryr av hengekøyer, vi har aldri sett så mange.
PARADIS: Sandøya må bare oppleves.
SIESTA: Det blir en egen ro på en øy uten biler.
ØYAS PØLSEMAKERI: Ragnvald Zwilgmeyer i gang med flere pølser.
SNART HELT FERDIG: Overnattingsstedet Inni Granskogen speiler seg i vannflaten om natten.
PØLSER: Vi var heldige og fikk servert pølser og viser.
HENGEKØYER: Øya kryr av hengekøyer, vi har aldri sett så mange.
PØLSEDIGG: Ragnvalds pølser er en sanselig opplevelse.
BEDEHUS BLE PIZZAHUS: Italiensk restaurant på Sandøya.

Helt magisk på Sandøya

Av perler for båtfolket er Sandøya i Aust-Agder et av de vakreste og mest idylliske stedene å gjøre et strandhugg. Selv har vi aldri opplevd maken til idyllisk øy.

Publisert Sist oppdatert

BÅTLIV:

I sommer tester vi ferie med liten båt, men da vi tok turen til bilfrie Sandøya i Tvedestrand kommune valgte vi likeså godt å la Pioneren være igjen i Holmestrand. Valget var enkelt, for på Tvedestrand lå en annen Pioner 14 Active, bare en annen farge, og ventet på oss.

LES OGSÅ: Vi prøver det enkle båtlivet

Båten leies av Kote Null som har spesialisert seg i å tilrettelegge opplevelser og ferie for de som har lyst til å oppleve nettopp dette området, og da med spesielt fokus på Raet nasjonalpark. Med denne nye nasjonalparken som har det aller meste av arealet under vann, ønsker Kote null å legge til rette for de gode opplevelsene i skjærgården. Deres filosofi er at hvis alle bruker sjøen litt, og med det også tar vare på den, så kan det utgjøre store forskjeller i fremtiden. I tillegg til Pioner-båtene tilbys også SUP-brett og kajakker, og til og med vannscooter (låner av H&H motor, så her er det lokal samarbeid) som er lov i denne nasjonalparken. Kote null-teamet gir oss også god hjelp med tilrettelegging av overnattingsmuligheter, som er et kapittel for seg for Sandøya, som vi kommer tilbake til i en seinere artikkel.

HENGEKØYER: Øya kryr av hengekøyer, vi har aldri sett så mange.

Unikt

Øya har sju kilometer med veg og er uten broforbindelse. Det finnes bare én bil på øya, og det er butikkbilen, som kjører mat til eldre og uføre. I tillegg kan vi se postbilen, men ellers er det helt stille og minner på mange måter om Koster i Sverige eller Veierland ved Nøtterøy, i det som nå heter Færder kommune. Vi vil tørre å påstå at Sandøya er enda mer idyllisk.

VEIER: Sandøya er bilfri, og blir derfor ekstra idyllisk å gå rundt.

Vi må også si litt om Raet nasjonalpark, som ikke er et geografisk navn, men et geologisk fenomen. Navnet Raet er endemorenen fra siste istid, og ligger i havet og går i land i dette kystområdet fra Lyngør til Hasseltangen i Grimstad.

LES OGSÅ: Garantert moro for en billig penge

Ro

Vi rusler fra «Inne i Granskogen», der vi overnatter til Ragnvalds pølsemakeri (vi kommer tilbake med mer om disse stedene). Og vi skjønner vi fort at her har vi kommet til et sted med god stemning, der alle hilser på alle. Det er fred og ro som er alle forunt i tider der stress bare er fornavnet for mange ferierende. Sandøya oppleves som rake motsetningen, men selv om øya ikke har biler har den høyteknologien på plass bedre enn selv flere av småbyene i Norge. Ungene puster lettet ut når de får høre at øya har internett via fiber og får sjekket snappen. Heldigvis viser det seg at mobilen mer eller mindre blir glemt i alle de gode inntrykkene som øya gir. Det oppleves helt magisk når vi vandrer rundt her. Ser den ene attraksjonen etter den andre. Helst skulle vi hatt en uke, eller uker, hvis det var mulig.

BEDEHUS BLE PIZZAHUS: Italiensk restaurant på Sandøya.

Lokale tiltak

Fra naturens side har øya en nydelig natur med svaberg og skog, og det fortelles at en femtedel av selve Sandøya er omfattet av barskogvernet, en ganske å unik kombinasjon i en fredet skjærgårspark.

LES OGSÅ: Enkel, men beste overnatting

De fastboende på Sandøya har skapt et varemerke som gjenspeiler initiativet og gleden over å bevare et øysamfunn. Det skal vel godt gjøres å finne flere ildsjeler innenfor et lite område som her. Når vi går rundt ser vi hus som har fått skiltet «Made on Sandøya».

ØYAS BAKERI: Brød og vind.

Dette er et lokalt initiativ og i dag omfatter 16 forskjellige virksomheter, og flere er verdt et besøk. Tre av dem for en spesiell matopplevelse . Og da er det ikke snakk om vanlige restauranter, men alle med sine spesialiteter. I tillegg har øya sin egen mer eller mindre fastfoodrestaurant, og det fortelles at de også har sine spesialiteter som vi ikke finner andre fastfood-steder.

Niogførrfemten

Er du litt over snittet båtinteressert så kjenner du trolig også til Sandøy båtbyggeri. Niogførrfemten overtok driften av- og lokalene til Sandøy båtbyggeri i 2012, og viderefører tradisjonen. Her tilbys for øvrig også korrtidsfortøyning. Et annet sted å komme til med fritidsbåten er ved dagligvarebutikken, som også har brygger. En tredje mulighet er ved restauranten Basthaven som vi også kommer tilbake til.

KAN KOMME MED BÅT: Basthaven restaurant.

Men en av øyas utfordringer er gjestebrygger. Men her sies det at det trolig kommer en løsning med gjestebrygger sørøst på øya. Det skulle egentlig kommet i år, men på grunn av saksbehandlingsfeil ble det ikke bevilget penger til gjestebrygger i år. Med gjestebrygger neste år bør Sandøya stå på listen over steder som skal besøkes hvis man er i området.

LES OGSÅ: Uthavnsidyllen Portør

Må oppleves

Sandøya er et besøk som bare må oppleves, som ikke helt til sitt fulle er mulig å beskrive. Men det var et noen ord som gikk igjen, da to barn, kone og undertegnede vandret rundt på øya, som magisk, idyllisk og unikt. Hvis jeg skulle lagd en liste over steder man bør besøke før man dør, hadde denne øya vært høyt oppe.

LES OGSÅ: Litterær landlov

Tilgjengelgihet

Har du ikke båt i dette området er det også flere muligheter for å besøke øya. En av dem er  å leie båt, i vårt tilfelle via Kote Null. De kan da også legge opp turopplevelsen mer eller mindre for deg, og få kjenner øya og omgivelsene bedre enn dem. I tillegg er det flere overnattingsmuligheter, som Inni Granskogen som har flust med sengeplasser, og virkelig kan anbefales, samt La Locanda Di Marie, som vi bare har vært innom, men som også virker tiltalende. Alternativ transport er rutebåt ut til Sandøya via Hagefjordbrygga en mulighet. Ellers er det hva vi kan kalle korttidsplasser, ved butikken, tidligere Sandøy båtbyggeri eller ved restauranten Basthaven hvis du skal spise der. Øya fortjener virkelig gjesteplasser, og vi håper det er på plass neste år. I flere artikler skal vi se på de forskjellige opplevelsene og mulighetene på den nesten fire kvadratmeter store øya i Tvedestrand kommune.

Bedrifter som er med i Made on Sandøya

Basthaven - restaurant i perfekt sørlandsidyll. Her har eieren blant annet fått smaken på tang og tare.

Brød og vind - Øyas egne bakeri. Brødet rives bort allerede tidlig på morgenen.

Inni Granskogen - Øyas største overnattingssted midt i idylliske granskogen, som navnet sier.

La Locanda Di Marie - Italiensk restaurant på sitt beste i det gamle bedehuset, og mulighet for overnatting.

Ragnvalds pølsemakeri - Her produseres ulike pølser etter sesong, med egen røykebu. Her er det også grilling og egen kjøledisk, i tillegg til arrangementer.

Eivind Hermansen - Øyas keramikkverksted i den gamle skolen.

Ellen Lobb - Bildekunstner som skilder havet med blant annet blått og bladgull.

FIRE - Galleri med glasskunst.

Kikvik vevmakeri - Nordlending som tok med seg veven og flyttet til Sandøya, og elsker farger.

Lasse Trædal - Forfatter som skriver med tema fra norsk arbeidsliv.

Linns lysstøperi - Håndyppede og støpte lys i farger inspirert fra naturen, men også kafé og lokalproduserte varer.

Løvøens lam - Verkstedbutikk der det strikkes de mykeste plagg i alpakka og ren kasjmir.

Mose - Designer og syr plagg til både liten og stor, i tillegg til å produsere egne knapper og interiørtekstiler.

4915 - Niogførrfemten er et litt annerledes snekkeri, et håndverkkollektiv som leverer det meste innen tre, fra antikvarisk restaurering til innovative nye trekonstruksjoner. Gamle Sandøy båtbyggeri.

Oddrun Irene Bø - Sjøkaptein og bildekunstner med utstilling som viser et 20 talls portretter av telegrafister, matroser og offiserer som seiler på norskekysten og i utenriksfart.

Øyspinn - Her er ull gull, tradisjonsrikt håndverk i praksis, med mulighet for en kopp kaffe og en handel

Nyttige lenker om Sandøya