VASK: Anders Øgaarden har i flere år jobbet for ett mer miljøvennlig båtliv.

Få bunnen ren, gratis

Groe bremser farten, og øker drivstofforbruket. I Vollen i Asker står det en maskin som fjerner slim og groe. I sommer er den gratis å bruke. 

Publisert Sist oppdatert
KOST: Maskinen består av stive koster som vinkles etter skrogets form. Det er egen kost som tar vannlinjen.

Bunnstoff inneholder virkestoffer som skal hindre vekst som har negative påvirkninger på miljøet når det konsentreres. Bunnstoff inneholder også mikroplast som slippes fritt i sjøen. Etter svensk modell har Vollen Marina får installert en maskin som vasker båten under vannlinjen. 

– Målet er å få en giftfri marina i Vollen, og da må båtbrukerne slutte med å bruke bunnstoff. I stedet må de vaske båten under 3-5 ganger i løpet av sesongen, sier initiativtaker Anders Øgaarden til SEILmagasinet. Vi er på plass 27. april, den første dagen anlegget er i drift for sesongen. 

Andre sesong

Anlegget ble åpnet med brask og bram i 2017, og ble flittig brukt. Brukere melder om betydelig fartsøkning etter en båtvask, tross for at de fleste benytter bunnstoff. 

– Vi jobber fremdeles med å finne den optimale løsningen. Jeg har tro på en hard og glatt bunnbehadlig hvor groe ikke klarer å feste seg. Dette sammen med bunnvask er fremtidens løsning, mener Anders Øgaarden. I dag henger det en pose under vasken som samler det som faller av under vask. Ideelt burde det kun være biologisk avfall, og da kunne vi slutte med posen som gjør at prosessen går litt tregere. En vask tar typisk 10-15 minutter, men dette er avhengig av båtstørrelsen. 

LES: På vei mot giftfritt i Vollen Marina

En gulerot

Miljødirektoratet har i 2018 bevilget midler til pilotprosjektet på Vollen Marina i Asker, slik at du som båteier kan bruke maskinen så mye du vil uten å betale en krone. I fjor kostet en vask rundt en tusenlapp. I år er det gratis fordi man ønsker å oppfordre båtbrukere å droppe bunnstoffet, og for å teste ut metoden. 

Det kreves bestilling av time for å benytte seg av vasken. Det er ikke mulig på fridager. Bestilling gjøres på nettsiden batvask.no. Maskinen tar båter opp mot 53 fot. Den tar både seil og motorbåter. 

STORT: Maskinen er dimensjonert for båter opp mot 53 fot. IFen på 26 fot blir liten i anlegget.