Undervannsby blir turistattraksjon
Den 2300 år gamle undervannsbyen Seuthopolis i Bulgaria gjenåpnes som turistattraksjon. (04.11.08)
Ved hjelp av en sirkelformet demning skal byen Seuthopolis som ligger på bunnen av den kunstige innsjøen Koprinka, nå legges i tørrdokk og bli en høyst usedvanlig turistattraksjon.
Byen skal ha blitt grunnlagt i 323 f. kr av den trakiske herskeren Seuthes III. Hovedstaden i den odrisike staten fram til år 270 f. kr., ble raskt et politisk, økonomisk og kulturelt sentrum. I 1948 ble Seuthopolis oppdaget i forbindelse med byggingen av en demning.
- Da dammen ble fylt med vann, forsvant uheldigvis den første og best bevarte trakiske byen. Den ble liggende på bunnen av den kunstige innsjøen, skriver Jeko Tilev på prosjektes nettsted. Tilev er arkitekten bak prosjektet, som i grove trekk går ut på å pumpe ut 3,7 millioner kubikkmeter med vann for så å bygge en 20 meter høy sirkeldemning på 420 meter i diameter rundt den gamle byen.
Planen er at turister skal kunne kjøre med båt helt inn til demningskanten for så å gå ned til den gamle byen - uten å bli våt på føttene. I følge tyske Bild skal prosjektet koste rundt 80 millioner euro, på oppdrag fra myndighetene i Kazanlaks.