Tradisjonen tro
Det bygges fremdeles vakre trebåter, små og store, i de ganske få trebåtbyggeriene som fortsatt er i drift. Andreas Sommerfelt (22) ved Risør Trebåtbyggeri er en av dem som skal videreføre kunsten. (31.07.09)
Dagens arbeidskapasitet og kunnskap brukes mye til restaurering og vedlikeholdsoppgaver, men også nybygg kommer ut av båtbuene hvert år. Rekrutteringen til yrket er avhengig av tilbud om lærlingeplasser og muligheter for praktisk arbeid. Ved Risør Trebåtbyggeri tar man gjerne inn kandidater som ønsker å videreføre det stolte håndverket.
For framtida
Andreas Sommerfelt (22) er en av dem som tar sjansen. Han vil bli trebåtbygger og er lærling ved Risør Trebåtbyggeri. Her arbeider også faren Espen Sommerfelt (50).
- Jeg har advart Andreas, men han hører ikke på meg, sier far Espen med en blanding av frykt og stolthet overfor sønnens yrkesvalg. Espen avbrøt økonomistudier for å begynne som lærling i trebåtbyggerfaget.
- Jeg vil arbeide med et praktisk fag og skape noe som er solid og vakkert, sier sønnen Andreas. Nylig sjøsatte han sin første egenbygde båt, en 16 fots Risør-færing. Litt hjelp har hatt fått av kollegene ved Risør Trebåtbyggeri, men Andreas er både stolt og opprømt over den blanklakkerte båten.
Vakker og solidt
Båten kommer på vannet og far og sønn Sommerfelt tar noen prøvende ro-tak. Robåten skyter fart og beveger seg rast og stabilt utover fjorden i Risør. Både Andreas og Espen er mer enn fornøyde.
- Det er alltid noe spesielt når et nybygg sjøsettes, selv en robåt. Den første båten blir et helt spesielt minne, ser Espen Sommerfelt. Sønnen Andreas ser dette som starten på en interessant yrkeskarriere.
- Det har ikke manglet på advarsler, men det er trebåtbygger jeg vil være, sier Andreas Sommerfelt.
Snart trebåtfestival
Den 6.-9. august avvikles Trebåtfestivalen i Risør, som gjennom sine 26 år vært en pådriver for å sikre trebåtbyggerfagets fremtid i Norge. Her kan du garantert få mange flotte eksempler på båtbyggerkunsten, såvel nye båter som gamle.