Tilbake i sikkerhetsarbeidet
Norge er igjen på banen i det internasjonale arbeidet for å gjøre fritidsbåtene sikrere.
AV AMUND RICH. LØKEN
I 2009 måtte Norge si fra seg fullt medlemskap i ISO-komiteen TC-188 på grunn av pengemangel, og det etter mange års profesjonell komitéinnsats fra den norske delegaten Eivind Amble. TC-188 er en teknisk komité som arbeider kontinuerlig med utvikling av nye og oppdatere eksisterende sikkerhetsstandarder for fritidsfartøy.
Da Norge gikk ut av komiteen for snart tre år siden sto norske myndigheter uten mulighet for å påvirke utviklingen av standarder og krav til fritidsbåtproduksjon.
KNBF tok tak
Etter at Norge sa fra seg medlemskapet, har KNBF frontet saken mot politikere, myndigheter og bransje for å ta tilbake den tapte skansen. Høyrepolitikeren Ingjerd Schou tok utfordringen fra Jan Helge Syvertsen i KNBF og gikk med entusiasme i gang for å skape støtte for ny norsk delaktighet i sikkerhetskomiteen. Etter intens innsats og mange møter viste nærings- og handelsminister Trond Giske forståelse. Han gjorde en henvendelse seg til Sjøfartsdirektoratet, som er underlagt handelsdepartementet.
Sjøfartsdirektoratet opplyste så tilbake til departementet at de ville sette av ressurser for følge opp fagområdet for sikkerhetsstandarder for fritidsbåter. Dette skulle også innebære deltakelse i møter internasjonalt.
I det gode selskap
På et møte hos Standard Norge fredag kom underdirektør i avdelingen for Sjøvett og fritidsfartøy i Sjøfartsdirektoratet, Bjørn Reppe, med gladmeldingen:
- Sjøfartsdirektoratet legger penger på bordet for at vi kan gjenoppta deltagelsen i ISO-arbeidet med utvikling av standarder for produksjon av fritidsbåter. Dermed er Norge tilbake i det gode selskap.
- Dette er en gledelig melding, sier Eivind Amble i en kommentar. Han var norsk delegat til komiteen i 20 år, fra 1991 og frem til lommeboken til staten var tom i 2009. Han følte at han gjennom lang tid kjempet mot vindmøller for norsk deltakelse og virkniging i arbeidet.
- Det kostet tid, penger og krefter, og til slutt var det kroken på døra. En stor takk til Jan Helge Syvertsen og Ingjerd Schou. De skal ha æren for at dette er på skinnene igjen, sier han.
- Nå håper jeg de finner en dyktig person som kan bringe kontinuiteten videre. Kan jeg bidra med noen råd, så gjør jeg det gjerne, sier Amble.