Redningsselskapet ber Stortinget revurdere

I Regjeringens budsjettforslag er tilskuddet til Redningsselskapet nok en gang foreslått redusert med 10 millioner kroner. Både den nye og den avtroppende generalsekretæren i Redningsselskapet, Øyvind Stene og Kjell Brevik, møtte onsdag komiteen med ansvaret for bevilgningen.

Publisert Sist oppdatert

De to fremførte blant annet at en humanitær forening med stor grad av frivillighet som i perioden 2002-2004 sparte samfunnet for nær 3,2 milliarder kroner bør tilgodesees med en mer realistisk bevilgning.

I Regjeringens budsjettforslag er tilskuddet til Redningsselskapet nok en gang foreslått redusert med 10 millioner kroner, for andre år på rad. Dette skjer samtidig med at organisasjonens viktigste inntektskilde de senere år, gevinstautomatene, blir fjernet fra 1. juli neste år.

Gjennom SAR-konvensjonen (Search and Rescue) av 1979, som pålegger en stat å ha en redningstjeneste, er den norske stat forpliktet til å opprettholde en redningstjeneste med definert innhold og kvalitet. Sjøredningsavtalen med Russland om redningstjenesten i Barentshavet fra 1995 og avtalen med Sverige fra 2003 om luft- og sjøredning gir ytterligere forpliktelser. Redningsselskapet er en nødvendig bidragsyter for at staten Norge skal møte disse forpliktelsene.

Redningsselskapet mener at Staten nå mer enn noensinne bør vise at den anerkjenner og støtter opp om dugnadsånden blant de frivillige og redningsinnsatsen fra faste og frivillige mannskaper. Selskapet har i dag 14 sjøredningskorps langs hele kysten, der nærmere 1000 kvinner og menn frivillig tar sin tørn for å sikre beredskapen.

Anerkjennelsen fra sentrale bevilgende myndigheter har stor betydning for vårt omdømme og vår motivasjon. Støtten fra myndighetene er en tillitserklæring til våre 285 ansatte, og en bekreftelse til våre brukere og kystbefolkningen på at Redningsselskapets tjenester er vesentlige for samfunnet.