Nye vannscooterregler
Norske myndigheter varsler endring, men EFTAs overvåkingsorgan ESA mener Norge fortsatt er for restriktive. (26.01.10)
Av Therese Vågen
Arkivfoto: Amund Rich. Løken
► Forbud uten forankring
► Glade vanvidd eller vannglede?
► Bølger til besvær
► Frifunnet fra norsk forbud
► Totalforbud i ferd med å falle
► Forsvarer fortsatt forbud
I følge ESA skal norske myndigheter nå være i ferd med å formulere et rundskriv som skal klargjøre når lokale myndigheter skal kunne tillate bruk av vannscooter. I rundskrivet skal det hete at områder for vannscooterbruk skal etableres, så fremt gitte kriterier er oppfylt.
Ikke fri ferdsel
Kriteriene innebærer at vannscootere blir tillatt, bortsett fra i eller rundt fredede områder, i nærheten av boligstrøk eller i områder hvor annen fritids- eller nyttetrafikk forekommer, samt i områder hvor vannscootere kommer i konflikt med kommersiell fiske. De som ønsker å kjøre må også sende søknad og melde inn behovet for dette til hver enkelt kommune før de kan sette seg på vannscooteren.
- Ikke godt nok
ESA er positive til at lokale myndigheter nå i utgangspunktet skal tillate områder for vannscooter, i stedet for å avgjøre hvorvidt en skal gi dispensasjon fra forbudet på subjektivt grunnlag. EFTAs overvåkingsorgan holder likevel fast på sitt syn om at det i utgangspunktet ikke skal foreligge noen restriksjoner i områder hvor vannscootere ikke utgjør noen miljø- eller sikkerhetsrisiko, og at et forbud bare er legitimt i områder hvor en slik risiko er dokumentert.
Bekymret
ESA uttrykker sterk bekymring over norske myndigheters grunnholdning, og mener de gitte kriteriene er så restriktive at det i realiteten bare vil være få områder som blir åpnet for vannscootere i henhold til kriteriene i det planlagte rundskrivet.
- Vi anerkjenner Norges rett til å bestemme dets eget vernenivå, men tatt i betraktning at bruk av vannscootere i boligområder og i områder med andre fritidsfartøy også blir forbudt, er dette å gå lengre enn nødvendig. Per dags dato har vi ikke mottatt noen dokumentasjon på at vannscootere utgjør noen risiko i slike områder, skriver ESA i et brev til myndighetene.
Trolig til EFTA-domstolen
Hvis norske myndigheter fremdeles ikke vil lempe på vannscooterforbudet, vil ESA nå svare med en såkalt grunngitt uttalelse - som er siste skritt før EFTA-domstolen. Denne må norske myndigheter enten forplikte seg til å rette seg etter, eller utfordre EFTA-domstolen.