Holdninger og alkohol på sjøen

Sammenlignet med i fjor er det 9 % færre som mener man bør la være å drikke alkohol når man kjører båt viser en ny undersøkelse gjennomført av MMI.

Publisert Sist oppdatert

De som er mest liberale til å drikke alkohol når de kjører båt er ungdom i aldersgruppen 15-24 og voksne fra 40 til 59 år.

– Mer liberale holdninger til alkohol kombinert med raskere og flere båter på sjøen gjør at vi frykter tidenes ulykkessommer. Hvor mange liv må gå tapt før vi skal forstå at vi ikke må drikke alkohol når vi fører båt, spør Trine Stensen Lunde, daglig leder i AlkoKutt.

Minst én av tre som drukner har drukket alkohol. I fjor omkom 34 personer på sjøen. Fall over bord, kantring og kollisjoner er de viktigste årsakene. Nordmenn undervurderer risikoen når de inntar alkohol i båt. De fleste ulykkene skjer når vi tror det ikke er farlig, når det er fint vær og vi koser oss og tar et glass.

Politiet intensiverer promillejakten
Politiet kontrollerte 14.000 førere av fritidsbåter i fjor og det er flere en noen gang tidligere. Den intensiverte jakten førte til at flere fyllekjørere stanses. Antallet båtførere tatt for beruselse er nærmest firedoblet siden 2004 år og det er trolig store mørketall.

Tallene for 2006
Antall kontrollerte båtførere: 13921
Antall anmeldelser:
Antall forenklede forelegg:
Ruspåvirkede båtførere: 220 mot 126 året før.

- I flere av de tragiske ulykkene på sjøen i 2006 var alkohol en medvirkende faktor, sier
Roar Isaksen, sjef for Havnepolitiet i Oslo. Ulykker på sjøen kan få mer katastrofale følger enn ulykker på vegen, fordi muligheten for å bli reddet er mer tilfeldige,
- Alene i båten og fall over bord i beruset tilstand, kan få fatal utgang, viser statistikken, sier Isaksen.

Alkoholforbruket øker om sommeren
Vi drikker mer alkohol enn tidligere. I 2006 drakk hver nordmann 6,5 liter ren alkohol, noe som tilsvarer 445 flasker øl (0,33 liter). Om sommeren er det ferietid og alkoholforbruket øker.

Klar for sjøen
Kombinasjonen av liberale holdninger, flere og raskere båter og mer trafikk på sjøen er bakgrunnen for en økt innsats for å få båtførere til å være edru. Bak kampanjen står: Politidirektoratet, Kongelig Norsk Båtforbund, Kongelig Norsk seilforening, Sjøfartsdirektoratet, AlkoKutt, Røde Kors og Redningsselskapet.

I hele sommer vil det bli aktiviteter og delt ut informasjon og materiell til publikum på båtmesser, badestrender og båthavner.

Sakset fra Sjøfartsdirektoratet