Flere skal styre Redningsselskapet
Norges Fiskarlag, Norges Kystfiskarlag og Kongelig Norsk Båtforbund skal heretter være med å styre Redningsselskapet. Det har landsmøtet i Redningsselskapet vedtatt. (08.06.09)
Tidligere har det vært personer fra det frivillige apparatet og medlemmer i organisasjonen som gjennom landsmøtet, som er Redningsselskapets øverste organ, har utøvd eierskap. Nå slippes flere til ved roret.
Ny frivillighet
For å beholde tilliten blant brukerne er det viktig å sikre deltagelse fra en bredde av norske samfunnsinteressert i styringen av Redningsselskapet, spesielt med stadig færre innen den tradisjonelle frivilligheten.
Det mener sentralstyret som på sitt landsmøte i Ålesund vedtok å endre organisasjonsstrukturen fra 36 valgte representanter dra 12 distrikt, til 24 valgte representanter fra distriktene i tillegg til to representanter fra de ansatte og 12 personer utpekt fra brukerorganisasjonene Norges Fiskarlag, Kystfiskarlag, Norges Rederiforbund, Rederienes Landsforening, Fraktefartøyenes Rederiforening, Kongelig Norsk Båtforening, Norboat, Finansnæringens hovedorganisasjon, Det Norske Veritas, Norsk Luftambulanse og Forbundet Kysten.
Nytt styre
Landsmøtet i Redningsselskapet gjenvalgte Lars Hellandsjø fra Gulen i Sogn og Fjordane som sentralstyrets president. Nicolay Jarlsby, fra Kristiansand er ny visepresident. Randi Nilsen fra Trondheim er nytt styremedlem, mens May Britt Manin (Troms), Knut Støbakk (Møre og Romsdal) og Per Ove Sletvik (Hordaland) alle ble gjenvalgt som styremedlemmer.
Inntektstap
En rekke forhold gjør at Redningsselskapets sentralstyre nå mener tiden er moden for en fornyelse av organisasjonsformen.
- Økonomisk sett er Redningsselskapet nødt til å intensivere arbeidet med å finne nye inntektskilder etter at inntektene fra gevinstautomater forsvant 1. juli i 2007. Selv om staten delvis kompenserer for dette bortfallet, gjør lave overføringer fra Fiskeri- og kystdepartementet at organisasjonen må lete etter mer effektive måter å arbeide på.
Miljøvernere
En annen sak som skal behandles på landsmøtet i Ålesund er spørsmålet om å utvide formålsparagrafen i Redningsselskapet til også å gjelde vern av kystmiljøet. I dag er formålet å redde liv, berge verdier og drive ulykkesforbyggende arbeid.