Bok og Berserk-turnè
Har du sett "Berserk til Valhall" på TV? Nå er boka fra turen lansert. Skipper Jarle Andhøy og kokk Alex Rosèn har hatt et betydelig mediekjør i det siste. Onsdag lanseres boka fra turen, og nå drar de på turnè over hele landet med Berserk-showet.
Av Jørn Søderholm
På NRK kan man nå se TV-serien "Berserk til Valhall" på torsdagskveldene. Her følger vi gutta på Berserk II, der de har tatt opp igjen seilasen der de ble jaget fra Svalbard av sysselmannen, og senere dømt for ulovlig kontakt med isbjørn.
Denne gang har de seilt fra Tromsø, via Bjørnøya og Finnmarkskysten til Russland. David Mercy, "Dyrenes konge", var en hårsbredd fra å bli arrestert i Vardø. Hjelpsomme taxisjåfører i pomorbyen kamuflerte ham, og fikk ham om bord i båten i det den flyktet til havs med politiet stående igjen på brygga.
Nå har de kommet til Arkhangelsk og drar etter hvert på kanaler gjennom Russland til St. Petersburg, på det gutta kaller en seilas for å knytte vennskapsbånd basert på gamle pomortradisjoner.
Onsdag 1. februar lanseres boken fra turen. Det er Flyt forlag som gir den ut. Til forskjell fra tidligere bøker fra forlaget, er denne ordentlig innbundet og gjennomillustrert med fargebilder fra turen. Samme dag starter gutta en turnè, der de skal fortelle om turen på Rica-hoteller rundt om i landet.
Båtmagasinet har vært med Berserk II på sjøen, mens Se og Hør fotograferte gutta og båten til en reportasje med fokus på matstellet om bord.
- Hvordan har det egentlig gått, med fire gutter om bord som alle tar stor plass - på flere måter?
- Det funker veldig bra når vi er på havet. Alt er innarbeidet, og alle har hvert sitt ansvar og sine ting å holde ved like og drive med hver dag. Vi er som et tysk krigsmaskin når vi er ute og seiler. Men i det trossene går i land, da er alle over alle hauger. Da er noen på puben, og noen er på… Ja, vi er litt over alt, sier skipper Jarle Andhøy.
- Hva var de største utfordringene på de to turene?
- Når man seiler mot nord - i ishavet - er elementene den største utfordringen. Lite søvn, isen, havet og været. Ja, selve ishavet. Men i Russland er det først og fremst det tungrodde byråkratiet. Du skal ha los om bord, og du skal ha oversetter om bord. Og når man kommer til et sted der kulturen er slik at man drikker vodka til frokost, middag og kvelds, er det tungt å seile. Det var vanskeligere i Russland, fordi det var for mye landkjenning i forhold til oppe i ishavet, fortsetter Andhøy.
- Det var to forskjellige typer fysisk krevende. I Russland er det et utrolig høyt alkoholkonsum, samtidig som det er veldig mye dårlig mat med mye fett. Jeg gikk opp 15 kilo. Sånn sett var det fysisk krevende å komme seg i form igjen, sier Alex Rosèn til Båtmagasinet.
Les om boka i Båtmagasinet nummer 3, som kommer ut i begynnelsen av mars. Et stort intervju med Jarle Andhøy og Alex Rosèn kommer i Båtmagasinet nummer 4.
Linker:
Wild vikings (Berserks side)