Slutt på FM-radioens småbåtvarsel

De som har lyttet til værmeldingen for kysten av Østfold og Vestfold på den gode, gamle FM-radioen, må allerede fra 17 april belage seg på endringer.

Publisert Sist oppdatert

AV AMUND RICH. LØKEN

FM-frekvensene 103.2 (Kjerringfjell ved Larvik) og 98,1 Fredrikstad, båtvarsel til småbåtbrukere, forsvinner fra eteren allerede 17. april.
Kommunikasjonssjef Kristin Goa ved Meteorologisk institutt sier til Båtmagasinet at beslutningen om å legge ned FM-sendingen både har en praktisk og overordnet side. Som kjent skal DAB overta for FM og utfasing er derfor naturlig. Når det allikevel skjer såpass raskt, har det sammenheng med at personen som har hatt ansvaret for FM-sendingene, og som har best kompetanse på området, nå går over i pensjonistenes rekker.

-Det er lite formålstjenelig å starte opplæring av nye personer, når FM uansett skal fases ut, sier Goa til Båtmagasinet.

Over til DAB


De trofaste lytterne til småbåtvarselet fra Meteorologisk Institutt må derfor allerede i morgen finne nye rutiner. Det mest nærliggende er å gå til anskaffelse av en DAB-radio (bildet t.h), eller benytte Telenor maritim radio. Telenors Kystradio sender lokal værvarsel over de maritime VHF-kanalene kl 09,12,15,18 og 21 via Tjøme radios arbeidskanaler.
I tillegg vil fyldig varsler for småbåtfolket skje gjennom NRK Båtvær, en digital radiokanal som sender hele døgnet. Også her oppdateres varslene på samme tid som de sendes ut via VHF.
En tredje mulighet er å benytte yr.no.

-At sendingene via FM-frekvensene legges ned, betyr bare at vi ikke lenger ser oss i stand til å levere via denne teknologien, men vi skal fortsatt levere så gode varsler som mulig til båtfolket, sier Kristin Goa ved Meteorologisk institutt.