Slik håndterer du båtulykker

Norsk luftambulanse gir deg råd for hvordan du skal håndtere en båtulykke. Kan du rekkefølgen?

Publisert Sist oppdatert

Av Lars Kristian Larsen

I siste utgave av Norsk Luftambulanse magasin står retingslinjene for opptreden dersom du kommer først til en båtulykke. Her er tipsene:

1. Få oversikt og sikre


”Dersom du observerer en båtulykke, skal du først gjøre det du kan for å hindre ytterligere ulykker. Er det fare for at andre kjører inn i båten som er involvert i ulykken? Kan du eventuelt gjøre andre båtførere oppmerksom på faren og få hjelp også fra dem? ”

2. Varsle 113

”Varsling skjer via medisinsk nødtelefon 113 hvis det er mobildekning. Nødmeldesentralen vil koordinere hjelpen som trengs. Oppkall på maritim VHF er et alternativ for også å varsle en kyststasjon og andre i området om behovet for hjelp. Beskriv situasjonen og oppgi posisjonen til ulykkestedet. Hvis det er flere skadde, prioriter først å få opp de som ligger i vannet og deretter de bevisstløse. ”

3. Få skadde opp av vannet

”Sørg for å få den skadde opp på land eller om bord i en båt. Bevisstløse personer er tunge. Dersom de skal dras om bord i en båt, husk å gjøre det der båtripa er lavest (oftest helt bak i båten), og hindre at en liten båt velter i forsøket. ”

4. Undersøk pasienten


”Rist i pasienten og rop. Gi frie luftveier ved å bøye hodet lett bakover og trekk kjeven frem. Sjekk om pasienten puster ved å lytte, føle og se. Hvis pasienten ikke puster, start hjertelungeredning.”

5. Legg i sideleie

”Hvis pasienten puster, legg ham i sideleie. Tildekk med tepper eller plagg som er tilgjengelig for å hindre nedkjøling. Dette gjelder også på en varm sommerdag. ”

6. Stopp synlige blødninger


”Forsøk å stoppe synlige blødninger med å presse et håndkle, klær eller bare hånden mot blødningen. ”

Les også: 
Slik utfører du hjerte- og lungeredning.
Ny mobilapplikasjon fra Norsk luftambulanse

(24.06.2010)