Lovende sommerværvarsel for båtfolket

Årets sommer kan bli en skikkelig godbit for båtfolket. Meteorologisk institutts sesongvarsel viser at sommeren kan bli varmere enn normalt. (17.04.09)

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen

Hver måned varsler Meteorologisk institutt temperaturen for de neste tre månedene i sine sesongvarsler. I forhold til tidligere prognoser har nå meteorologene varslet høyere temperaturer enn tidligere for sommermåneden, noe som kan love godt for båtsesongen.

Med forbehold

Men selv om sesongvarselet ser lovende ut, bør du nok vente med å kaste klærne eller avlyse sydenferien.
Varselet for mai-juli antydet først en normal temperatur for hele landet, hvor normalen er basert på sammenligninger med perioden 1961-1990 som var kaldere enn de siste tiårene har vist seg å være.

Varmere enn normalt

Meteorologene har nå justert varselet med en halv grad over normalen, noe som høres svært lite ute, men som i følge klimaforsker Hans Olav Hygen likevel utgjør en merkbar forskjell.
- En halv varmegrad høres gjerne ikke så mye ut men det er faktisk god hjelp i den halve graden. En temperatur som ligger på eller under normalen vil gi folk en opplevelse av en kjølig periode. Men så snart temperaturen beveger seg over normalen, vil det bidra til en opplevelse av varme, sier klimaforskeren.

Gjennomsnittstemperatur

Det hører med til historien at sesongvarsler sjelden er til å stole på, og sesongvarslene sammenlignes gjerne med usikker business. Og der kan jo som kjent komme både gråsvarte regnværsdager og blåse opp til full storm... Prognosene er i alle fall ikke helsvarte for årets båtsesong, selv om sesongvarslene også bare viser gjennomsnittstemperatur over tre måneder. I praksis kan det like gjerne bety en iskald mai og juli, og en unormalt varm juni, som en kjølig mai-juni og en varmere juli.