Båtliv og kloakkutslipp

Ferietid er båtliv og kloakkutslipp. Tusener av småbåter har toalett ombord, men systemene er ikke tilrettelagt for tømming på land. Reglene er klare - ingen skal tømme nærmere enn 300 meter fra land.

Publisert Sist oppdatert

I Østfold er det registrert ca. 21000 småbåter. I tillegg bruker båteiere fra nabofylkene vår vakre skjærgård flittig i sommermånedene. I disse dager skjer det utslipp av urenset kloakk i de nære kystområdene tilsvarende en by på størrelse med Halden.

Det er bare en småbåthavn i Østfold som har egen tømmestasjon for båtkloakk. De fleste båttoalettene er konstruert slik at det ikke er mulig å overføre kloakken fra septiktanken til mottaksstasjoner. Selv nye båter leveres i dag kun med system for tømming rett i sjøen.

Mens det er strengt forbudt og medfører straffeansvar å slippe urenset kloakk ut i sjøen fra hytter, kan småbåter lovlig slippe kloakk når de er mer enn 300 m fra land. I Østfolds skjærgård er det svært få steder som er egnet for slike utslipp, og det er nok mange som tømmer tankene på vei inn til havn.

Selv om noen hevder det ikke er behov for regler for håndtering av utslipp fra småbåter, er det både et forurensings- og hygienisk problem. Det er vel ingen som liker å ta morgenbadet i naboens kloakk.

Det er forurensingsforskriften som gir forbud mot tømming av båtkloakk nær land. Kommunene har ansvaret for å kontrollere at disse reglene overholdes, noe som i praksis er svært vanskelig.

Inntil det kommer nye regler med totalforbud mot tømming av båtkloakk og krav til mottaksanlegg i havnene, vil det være båteierne selv som må ta ansvaret for å begrense problemene.

Fylkesmannen oppfordrer båteiere og alle andre feriefolk til å ta hensyn til miljøet og hverandre.

Fylkesmannen i Østfold ønsker
God ferie!