Oslofjorden første "UU"-båt

Å være funksjonshemmet og ønske seg ut på fjorden kan by på problemer. Funksjonshemmede i Oslo har gjort noe med det, og skaffet seg sin egen "UU"-båt. (16.04.09)

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen
Foto: Sjøen for alle

Sjøens pickup

Dermed har Oslofjorden fått sin aller første lystbåt spesielt tilrettelagt for funksjonshemmede, etter konseptet "universiell utforming".

Arnøy
Arnøy
Arnøy

Universiell utforming

Hensikten med universiell utforming er å forenkle livet for alle ved å lage kommunikasjonsmidler, bygg, produkter og omgivelser hvor alle kan ferdes.
- Dessverre blir ikke dette fulgt, og dermed må vi jobbe hardt for å skape brukbare løsninger, som for andre er selvfølgelige fundamentale menneskerettigheter, forteller en gjeng handlekraftige funksjonshemmede som nå har skaffet seg sin egen tur- og opplevelsesbåt gjennom fyrvesenets tidligere båt "Arnøy".

Handlekraftige

Stiftelen "Sjøen for alle" består av en gruppe funksjonshemmede som alle har opphold på Sunnaas bak seg. Men det har ikke vært til hinder for lysten til å ta del i båtlivets gleder. På stiftelsens hjemmeside kan du se bilder av hvordan båten ser ut i dag, samt følge arbeidet med å bygge om båten.
- Vi har passert år 2000, og nå er det på tide at alle grupper i samfunnet får tilgang til sjøen. Vi er ikke en gjeng ”blinde” entusiaster, men en gruppe initiativsterke, velfunderte og handlekraftige funksjonshemmede, som søker å skape et tilbud for både enkeltpersoner, foreninger, institusjoner og organisasjoner. 

Spesialtilpasset

Resultatet har blitt en lekker lystbåt, fullt tilrettelagt for funksjonshemmede og med plass til opptil 50 personer eller rullestoler. Båten har to store soldekk, romslig inneplass egnet for rullestolbrukere og heis mellom de to dekkene. Toalett for funksjonshemmede, dører som åpnes elektrisk, baderampe og badeheis, sittegruppe og bord tilpasset rullestolbrukere og blinde, er noen av funksjonene om bord i "Arnøy". Sertifisering og sikkerhet har også hatt høyeste prioritet.

Økonomisk støtte

Stiftselen har klart å finanisere båten gjennom gaver og bidrag fra andre stiftelser, legater, bedrifter, organisasjoner og privatpersoner, samt dugnadsinnsats fra egne medlemmer og andre. Mens det ellers gjerne koster flere titusen å leie passasjerbåt i Oslofjorden, er målet nå å kunne tilby funksjonshemmede å komme seg ut på fjorden for rundt en hundrelapp. Stiftelsen håper nå på å økonomiske bidrag slik at de kan opprettholde tilbudet og sikre vedlikehold av båten og gjennomførsel av lovpålagte kontroller.