Supergrønn superluksus

Ved hjelp av spektakulære solcelleseil kombinerer den 58 meter lange "Soliloquy" både vindkraft, solenergi og hybridmotorer, godt hjulpet fram av den grønne bølgen som nå skyller innover superluksusyachtmarkedet.

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen
Foto: www.solarsailor.com

Det ene etter det andre superyachtprosjektet blir presentert under den grønne fanen, skreddersydd for det voksende markedet av superrike kunder som stiller høye krav til miljøvennlige løsninger - og ikke minst ekstravagante og originale løsninger.

Hybrid-løsning

"Soliloquy" føyer seg inn i rekken av disse, men har ikke bare som mål å tilfredstille behovet for rikingenes sans for luksus og eksklusivitet. Ett viktig mål for prosjektet har vært å bevise at kombinasjonen luksus og miljø ikke trenger være et paradoks. Superyachtens drives av en kombinasjon av fornybar energi, fra 600 kvadratmeter med solcellepanel, vindkraft og Hybrid Marine Power (HMP)-teknologi fra Solar Sailor Holdings Ltd i Australia.

Null utslipp

12 timer under solen skal for eksempel kunne sørge for nok solkraft til å alene kunne holde en hastighet på 8 knop. En yacht på samme størrelse forbrenner mellom 250 og 600 liter diesel per time, alt etter fart og drivstoffeffektivitet, og skal ha utslipp som er tre ganger så høyt som "Soliloquy". Spesielle solcelleseil sørger for et ruvende utseende. Overbygget på det avlange skroget, som kan minne om formen på hval, kan åpnes slik at båtlivet kan nytes under åpen himmel. Også innredningsmessig er det lagt vekt på minst mulig belastning på miljøet i bruk av møblement og materialer.

Startet av student

Prosjektet er anslått til å koste mellom 60-65 millioner dollar å bygge, noe som skal være omtrent samme prisnivå som på ordinære yachter i denne størrelsen. Bak designet på superyachten står den 23 år gamle (!) britiske studenten Alastair Callender som skapte "Soliloquy" gjennom sitt avgangsprosjekt ved Coventry University. Både panelene og solarseileneer derimot utviklet av Solar Sailor som Callender har inngått et samarbeid med. Skaperen har stor tro på at luksusmarkedet hungrer etter denne type miljøvennlige superyachter, og skal allerede være i dialog med potensielle kjøpere om bygging av de første eksemplarene.

Miljøformidler

Prosjektet har i alle fall fått stor oppmerksomhet internasjonalt, og den britiske designeren håper nå på at hans "Soliloquy" - som direkte oversatt betyr enetale og som henspiller på en rollefigurs erkjennelse av sine innerste tanker og sjelsliv overfor sitt scenepublikum, klarer å overbevise verden om sin miljøhensikt.

Se videopresentasjon av "Soliloquy"!