Svenskene vil ha drittforbud

Skal du på båttur i Sverige kan du bli nødt til å vente med drittjobben til du kommer i land. (30.11.09)

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen

Transportstyrelsen i Sverige foreslår nemlig forbud mot utslipp av toalettavfall fra fritidsbåter.

Under utredning

På oppdrag fra den svenske regjeringen har Transportstyrelsen levert en rapport med forutsetninger for et slikt forbud, og i rapporten foreslås det et generelt forbud mot utslipp av toalettavfall fra fritidsbåter både langs svenskekysten og i svenske innsjøer.

Egne avfallsmottak

Om forbudet blir innført må samtlige fritidsbåter med fastmontert toalett, sørge for en egen tank som kan tømmes fra land. Hvis ikke denne muligheten finnes, må toalettet fjernes fra båten. I tillegg foreslås det at det stilles krav til at alle fritidsbåthavner skal ha egne mottaksordninger for toalettavfall fra fritidsbåter som legger til i havna, og som har behov for å tømme tankene.

Miljøhensyn teller mest

Det var i mars i år at Transportstyrelsen fikk i oppdrag av det svenske næringsdepartementet, i samråd med direktoratet for naturvern og sjøfart, å utrede forutsetningene for innførselen av et forbud mot toalettavfall fra fritidsbåter og hvordan dette skal begrenses.
- Vi ser den miljømessige gevinsten som forbudet innebærer, som viktigst, sier Per Nordström, sjøfartsdirektør i Transportstyrelsen. Han legger til at Sverige gjennom Helsingforskonvensjonen har forpliktet seg til å innføre et slikt forbud.

Forbud om to år?

Hvis forslaget blir vedtatt vil det første omgang innføres forbud i de mest utsatte miljøområdene i Sverige, deretter blir det forbud i de øvrige områdene. I følge forslaget kan det innføres forbud i utsatte områder allerede om to år. Så gjenstår det å se om svenskene kommer til å drite i forbudet eller ikke.