Dømt til fengselsstraff for båtsvindel

To menn fra Sarpsborg, på henholdsvis 50 og 34 år, må i fengsel å ha åpnet bunnventilen i en Sunseeker 62 Manhattan 62 utenfor Hvaler 2. juli i fjor. Båten sank til 107 meters dyp.

Publisert Sist oppdatert

AV AMUND RICH. LØKEN

Begge karene ble i dag dømt i Fredrikstad Tingrett for forsikringssvindel og må i fengsel i ett år. De må i tillegg betale 659.000 kroner til IF Skadeforsikrings for deres utlegg til heving av vraket fra 107 meters dyp ved Nordre Sandøy.

Hevet forsikringssummen

Da båten ankom på trailer fra Frankrike 28. juni i 2010 ble det tegnet forsikring på 1. 5 millioner kroner. Summen ble 1. juli hevet til to millioner kroner.

Det fremkom i retten at de to båteierne var svært misfornøyd med tilstanden til båten de hadde kjøpt usett i Frankrike, selv om de var gjort kjent med at luksusyachten hadde ligget under vann der også.

Slepet fra Strømstad skjedde klokken 21 om kvelden 1. juli i fjor. Retten finner det hevet over enhver rimelig tvil om at det var de to tiltalte som åpnet bunnventilen etter at båten ble slept ut fra havna i Strømstad og at de gjorde det i den hensikt å senke den for å få forsikringssummen utbetalt. Det legges til grunn at dette var noe de bestemte seg for etter at de fikk se båten og oppdaget at den var i langt dårligere stand enn de hadde trodd.

De øvrige forhold som ble avdekket da båten kom til overflaten, som den avkappede eksosslangen, de åpne ventilene og åpne vinduer, har betydning for at båten sank, men ville ikke alene under de rådende forhold ha ført til havari. De tiltalte hevdet at dette må ha vært utført i Frankrike, og ikke av dem.

Retten tar bare stilling til at de tiltalte har åpnet bunnventilen. Det alene var nok til å senke fartøyet.

 

(02.12.2011)