Båtsmugling øker

En mann fra Rogaland er tatt for smugling av en båt verd 7 millioner kroner. Men båtferie i luksus kan han glemme. Båten er beslaglagt av Tollvesenet.

Publisert Sist oppdatert

Rogalendingen skulle sikre seg en 54 fots Sunseeker uten moms og avgifter. Tre andre båter hadde han tolldeklarert, men der var det oppgitt feil pris. Nå er han politianmeldt.

Han er ikke den eneste som risikerer store beløp for å slippe unna moms og båtmotoravgift. Luksusbåter i millionklassen tas inn til Norge på egen kjøl, og eiere gir blaffen i å melde fra til Tollvesenet. Andre melder fra, men oppgir lavere kjøpspris og svakere motorytelse for å kutte avgiftene.

Og det dreier seg om unndragelser i stor stil. 10 millioner kroner er forsøkt unndratt. Av 36 saker hittil i år er over minst fem saker politianmeldt. I flere tilfeller er det tatt beslag i båtene. Tollvesenets økonomiske kontroller har første halvår avdekket 63 alvorlige overtredelser. Over halvparten av sakene er svindel med båtimport. Dette opplyser fungerende underdirektør Britt Hilde Øiseth i seksjonen for økonomisk kontroll i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Les mer i Aftenposten...