Trebåtrekord i Risør

Trebåtfestivalen hadde rekorddeltagelse med 50 utstillere under årets festival. Total var 15.000 betalende gjester innom festivalen. (10.08.09)

Publisert Sist oppdatert

Tekst: Therese Vågen
Foto: Atle Knutsen

Til tross for mulig oljesøl og ferdselsforbud var like mange innom årets trebåtfestival som i jubileumsåret i fjor, noe arrangørene selvsagt er meget godt fornøyde over.

Årets båt fra Sandøy

Som vanlig ble det delt ut en rekke priser under festivalen. Årets båt, som alltid tildeles en nybygget trebåt, gikk i år til sjekta ”Carmen” som er bygget av Sandøy Trebåtbyggeri.
– Årets prisvinner mottar prisen fordi han har bygget en praktisk bruksbåt i tradisjonell teknikk og utførelse tilpasset vår tids behov for rekreasjon. Båten bygger på den tradisjonelle åpne sørnorske bruksbåten som stammer fra seilsjekta og som ble tilpasset motordrift. Gjennom å bygge slike båter tar samtidig båtbyggeren vare på håndverksteknikker, materialkunnskap og kultur som er i ferd med å forvinne. Det er ikke en selvfølge at det bygges slike båter i dag, heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Prisdryss

Foruten prisen for årets båt, ble det delt ut pris til årets restaurerte båt i kategoriene privat og verftsrestaurert, henholdsvis til Gregor Olsens ”Sex Appeal”og dampsjaluppen ”Stjernen” som er restaurert av verftet Hansen & Arntsen. Årets best vedlikeholdte trebåt ble stortumlaren "Sjörået", eid av Torbjørn Andreasson, mens Sollerudstranda skole stod for årets beste stand. 

Årets privatrestaurerte seilbåt ble Christian Gudes ”Mosk”, mens prisen for årets verftsrestaurerte seilbåt denne gangen ble vunnet av sandjakta ”Christiane”. Denne er eid av sjøspeiderne i Drammen men restaurert av Risør Trebåtbyggeri og Moen Trebåtbyggeri.