Gjerrige men populære amerikanere

Med stadig stigende priser på oljemarkedet har amerikanerne for alvor kastet sine øyne på de klassiske og økonomiske "trawler"-båtene. Det europeiske markedet er også på gli.

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen
Publisert 13.06.2008

Amerikanske motorbåteiere har latt seg forskrekke av høyere drivstoffpriser, og ser nå mer og mer i retning av motorbåter som er økonomiske i drift. Etterspørselen etter slike "trålerbåter" har vært så stigende at verftene har vanskeligheter med å henge med.

Økonomisk

Danske Nelson Marine Tugs, forhandler av American Tugs-båter i Europa, tror slike båter kommer til å bli mer og mer populære i Skandinavia, akkurat som i USA og Canada.
- Det spesielle med slike båter er at du får en skikkelig skipsfølelse, med stor radarskjerm og kartplotter. Båtene har også en kommandobro. I tillegg er de svært driftssikre og ikke minst økonomiske. Sammenligner en trålerbåtene med andre båtmodeller med samme størrelse og plassforhold, er denne båttypen svært energibesparende, sier Ole Berg.

Bygd for langtur

Hvis du kan leve med en bedagelig gjennomsnittsfart på 8 knop, bruker du ifølge Berg rundt 12 liter per time med en Cummins-motor, eller 14 liter per time med en Volvo D6 motor 370 hk, i en båt på 39 fot.
- Kjører du fra Øresund til Skagen vil det ta rundt ti timer med et drivstofforbruk på rundt 120 liter!

 Ingenting å si på overnattingsmulighetene  Hyggelig salong for sosiale sammenkomster  Kommandobro som gir skipsfølelse.

Nordhavn, som også er en slik type "trålerbåt", ble i forrige uke levert i Norge. Denne båtmodellen kan ifølge produsentene kjøre drøye 3.000 nautiske mil på en tank på 5.600 liter. Men det ble nok litt billigere å fylle tanken for 3080 britiske pund (cirka 30.000 NOK), eller 55 pence per liter, enn det hadde blitt her hjemme.