Lanserer norsk kombislipp

En flytebrygge som samtidig kan fungere som slipp? Den norske oppfinnelsen Kombislipp satser på å forenkle tilværelsen for mange fritidsbåteiere. (15.09.09)

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen

Ved første øyekast ser Kombislipp ut som hvilken som helst slags flytebrygge, men skjuler altså mange funksjoner i en konstruksjon. Ved hjelp av noen raske og enkle grep skal du også enkelt kunne ta båten ned og opp av vannet.

Direkte fra henger

Kombislipp er nemlig konstruert slik at den ene enden er festet til land, mens den andre enden flyter i sjøen. Ved slipping åpner du først lukene i flytebryggen, for så å plassere hjulgangen, som kommer i tre deler og som trilles på plass og settes inn i hverandre. Dermed er du klar til å sjøsette båten for eksempel direkte fra båthengeren og ned i vannet, eller omvendt.

Enklere prosess

- Utgangspunktet for dette produktet var at vi så behov for en mye enklere måte å få fritidsbåter opp av vannet på. Mange opplever det å slippe båten som en tung og omstendelig prosess, ofte med mange hjelpere. Andre bruker båttilhengere til bil og må ha vei helt ned til og ut i sjøen, sier daglig leder Trond Halleraker i Seaside Innovation.

Ulike forhold

Kombislipp kan plasseres ut fra kaikanten, et svaberg eller en steinete ur. Om det er dypt eller grunt farvann skal i følge Halleraker ikke spille noen rolle.
- Du slipper permanente inngrep i naturen og trenger ikke støpe skinner. Kjørbar vei ned til sjøen eller ned i vannet er heller ikke nødvendig.

Modultilpasning

Kombislipp består i hovedsak av en galvanisert stålramme, fire plastflytere og impregnerte terrassebord med riller, noe som skal gi lang levetid og lite vedlikehold. Konseptet selges som en enhet sammensatt av ulike moduler, alt etter hvilke forhold eller behov en har.

Bak produktet Kombislipp står Seaside Innovation som har hovedbase i Sveio kommune i Hordaland, og vil demonstrere produktet under den kommende messa Båter til Sjøs i Bergen neste helg.