Risikerer å måtte betale for falsk leteaksjon

Den berusede mannen urinerte over rekka mens båten gikk, falt i sjøen og grunnstøtte. Mannen hevdet så at ytterligere en person befant seg om bord. Nå risikerer han å måtte betale leteaksjonen. (16.04.09)

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen

Både Sea King-helikopter, redningsskøyte og Kystvakt ble tilkalt for å lete etter den andre personen som i følge 46-åringen angivelig skulle ha vært om bord før grunnstøtingen. Selv etter at han ble gjort oppmerksom på at leteaksjonen var satt i gang, holdt mannen fast på forklaringen om at de var to om bord i båten før ulykken. Den andre personen viste seg derimot å være oppdiktet, og nå risikerer mannen å få regningen på trolig flere hundre tusen kroner for redningsaksjonen.

I følge Haugesunds Avis er det i tilatebeslutningen lagt ned påstand om erstatning både til båteier, forsikringsselskap og Hovedredningsenstarlen, for å ha navigert fritidsbåt slik at de oppstod fare for liv og helse, samt for å ha gitt uriktige opplysninger som var skikket til å framkalle frykt for noens liv eller helbred.

Den 19. mai skal saken opp i Sunnhordaland tingrett, og finner tingretten mannen skyldig etter tiltalen kan han risikere å måtte punge ut med flere hundre tusen kroner. I følge tekniske beregninger skal det koste mellom 50.000-70.000 kroner i timen å ha et Sea King-helikopter i lufta. Om også Redningsselskapet og Kystvakta ønsker å få dekket sine utgifter i forbindelse med den falske redningsaksjonen.