Fiskarlaget feirer 20 år i Düsseldorf

I kveld blir det fest for karene i det norske Fiskarlaget som skal markere sitt 20. besøk på båtmessen i Düsseldorf.

Publisert Sist oppdatert

AV AMUND RICH. LØKEN

Nordmenn har lange tradisjoner i Düsseldorf. Den internasjonale båtmessen har gjennom tider hatt en magisk tiltrekningskraft på norske båtfolk. I år er det kanskje noen færre enn vanlig, men noen er likevel fullt ut i stand til å sette sitt preg både på Altstadt og det gigantiske messeområdet. Her er historien om det eksklusive Fiskarlaget som dro til Tyskland for å feire sitt eget jubileum. I år er det 20 år siden gla`gutta første gang var her.

Møteplikt

-Du skal ha en god grunn for ikke å stille på messetur til Düsseldorf, sier radarparet Svein Sveberg (57) fra Horten og Per Erik Oppegaard (60) fra Bærum.

Vi huker tak i karene på sin endeløse vandring gjennom de 17 hallene.
De er mildt sagt mer enn middels interessert i båt og jakter ustanselig på nyheter og kuriositeter.

-Må nok si at årets messe er litt skuffende. Aldri har det vel vært så god plass mellom båtene og aldri har det vært så mye stygt og rart, sier Per Erik. Men Fiskarlaget, som i tillegg til Svein og Per Erik også består av Gullik og Hans, har sine metoder for å bøte på små skuffelser. Byen har jo så uendelig mange andre muligheter. De kjenner tapperimesterne i alle byens syv bryggerier og etter 20 års vandring er det tydelige fotspor i brosteinsgatene.


GLADGUTTENE i Fiskarlaget lover at de kommer tilbake til Düsseldorf, også neste år.

Bare moro
- Du får ikke mer moro enn det du lager sjøl, sier Per Erik og søker et lite vannhull med lagets utvalgte, mens Svein på samme tid blir hodestups forelsket i en myndig ståldame på 36 fot fra Holland.

-Har´u sett på makan, utbryter han og lar en kattemyk hånd stryke over hekken. Dette er så flott og så gjennomført at jeg blir litt yr, smiler han. Hjemme har han en Saga 310 HT som venter på våren og som den feinsmecker han er, er det kvaliteten som gjør han rød i kinnene.

Fra fjell til fjord

Fiskarlaget ble stiftet ved et fjellvann på Ål for 20 år siden. Det var der gutta en sen kveld inviterte seg selv med til båtmessa i Tyskland som Hans hadde skrytt hemningsløst av.

-Det var visstnok mange andre ting enn båt å se på den messe, bademoter for kvinner, for eksempel. Men det ble tydeligvis brått slutt da vi kom.

-Har ikke sett så mye som en badebukse, sier guttene.

Det bekymrer ikke så mye som siste års dårlige somre. Mørke skyer over Europa og nedtur i USA har riktignok satt båtbransjen på sparebluss, messen bærer preg av det, men den største bekymringen er siste års elendige vær.

- Enten du har råd til ny båt, eller bare vil kose deg i den gamle, er det været som avgjør om båtlivet blir en suksess eller ikke. Kommer de fine somrene tilbake, skal du se at båtlivet tar seg opp og da fylles hallene i Düsseldorf opp igjen med gode nyheter.

-Kanskje også badedraktene kommer tilbake, sier Per Erik med et lunt smil. Svein forbereder kveldens festtale på Schlüssel, men det skal være fort gjort. Han vet at den ene gode historien vil bli avløst av de andre fiskerne. Kvelden vil bli en endeløs burstadsfeiring for båtgjengen som har holdt sammen i tykt og tynt de siste 20 årene.

(21.01.2012)