Ansatte kan senke Viksund

Med et utestående lønnskrav på nærmere to millioner kroner i feriepenger ønsker nå de ansatte i Viksund Båt å begjære båtprodusenten konkurs. (25.06.09)

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen

Båtprodusenten er allerede inne i runde to med gjeldsforhandlinger, etter at de fikk utsettelse på fristen for de frivillige gjeldsforhandlingene som ble åpnet i februar. Men nå har de rundt 50 ansatte mistet tålmodigheten.

Lang utbetalingstid

Før jul ble de ansatte permittert på ubestemt tid, og står nå trolig også foran en slunken sommer. De frykter at de nærmere to millioner kronene i feriepenger som de har til gode ikke kommer til å bli utbetalt, og i følge fagforbundet for Industri og Energi blir det sendt over en konkursbegjæring til Nordhordaland tingrett denne uka. Fagforbundet jobber nå med å sikre sine organiserte hos båtprodusenten feriepenger, men frykter at det kan ta tid å få ut penger fra Lønnsgarantifondet etter en konkurs. Ventetiden kan ligge på tre til seks måneder.

- Langt fra løsning

En av de rundt 20 fagorganiserte, Bjarne Lavik, sier til sitt eget fagforbund at det ikke har lykkes Viksund Båt å selge fabrikkbygningene slik de hadde håpet på. Årsaken skal blant annet være at prisen var for høy. Blant de interesserte var Askøy kommune som ønsket å gjøre fabrikklokalene om til kulturhus. En annen løsning der Viksund Båt skulle leie lokalene tilbake fra en ny eier kom heller ikke i orden. Han ser dermed ingen annen løsning en å begjære sin egen arbeidsgiver konkurs sammen med de andre ansatte.