Hedret ung redningsinnsats

De som så første episode av "KystPatruljen" på TVNorge, fikk mandag se Martin Garathun risikere sitt eget liv mens han forsøkte å hjelpe venninnen som satt fast i et dreggtau etter at båten kantret. Onsdag ble den unge helten hedret. (14.05.09)

Publisert Sist oppdatert

Tekst: Therese Vågen
Foto: Odd Erling Botn/Reddningsselskapet

18-åringen fra Kolbotn i Akershus ble tidligere i år tildelt Carnegies Heltefonds medalje for sin heltemodig innsats under ulykken som skjedde 23. juni i fjor. Onsdag ville også Redningsselskapet sette pris på redningsmannen, som mandag ble "rikskjendis" da den første episoden av doku-serien "KystPatruljen" på TVNorge rullet over skjermen i norske hjem.

Kantret

Garathun og fire andre ungdommer var på vennetur den skjebnevrange dagen i fjor sommer, på vei fra Sandøya på Hvaler til Strømstad. På vei hjem gikk båten tom for bensin og ungdommene drev inn mot noen skjær. På grunn av dønninger og for å unngå at båten skulle knuses mot et skjær, ble dreggen kastet ut. Ikke lenge etter kantret båten etter at en brottsjø slo innover dem, og de fem havnet i vannet.

Dramatisk

Tre klarte å svømme i land, mens Andrea Backström ble sittende fast i dreggtauet under båten. Hver gang det kom en bølge strammet tauet seg kraftig rundt foten hennes, og hun ble dratt under vann. Istedet for å svømme til land ble Martin Garathun værende i vannet og forsøkte å løsne tauet. Heldigvis hadde alle redningsvester på, men det viste seg at Martin ikke kunne dykke ned uten å ta av seg vesten - en situasjon han bedømte som livsfarlig. Han bestemte seg derfor for å bli hos venninnen og prøve å holde motet hennes oppe til de fikk hjelp.

Avgjørende innsats

Mens de ventet anmodet Andrea flere ganger om at Martin måtte gi opp for å redde seg selv, men kameraten ble værende hos henne. Etter cirka 50 minutter kom endelig redningsskøyta til hjelp, og to mann måtte til for å skjære tauet løs fra Andreas fot. Først da redningsmannen fra skøyta hadde svømt bort til båten og gitt Martin beskjed om å komme seg til land, slapp han taket i båten. Han hadde da ikke krefter til å svømme hele veien, og måtte la bølgene drive seg inn de siste meterne.

Heltemot

Både Andrea og mannskapet på redningsskøyta som kom til sier at hun trolig aldri hadde overlevd uten Martins innsats. 
- Han utførte en redningsdåd det står stor respekt av, og uten omsyn til egen fare ble han hos henne til hjelpen kom, heter det blant annet i begrunnelsen fra Carnegies Heltefond.

Mandagens episode på TVNorge var en av til sammen seks episoder hvor seerne får følge "KystPatruljen" og deres redningsarbeid tett på.