- Vis påskesjøvett!

Ikke alle trekker til fjells i påska for å nyte fridager og forhåpentligvis påskesol. Men også Severin Suveren til sjøs bør ta sine forhåndsregler. (03.04.09)

Publisert Sist oppdatert

Tekst: Therese Vågen
Foto: Hans Due

Redningsselskapet minner båtfolket om å følge sjøvettreglene langs påskekysten, og har i forbindelse med påska satt opp tre trygge grunnregler for påskeseilasen:

1. Vit hvordan været blir
2. Vit hvor du er
3. Vit hvor og hvordan du får hjelp

Sjekk været!


Påskeværet er like viktig til sjøs som på fjellet, og det er selvfølgelig viktig å følge med på værvarselet hvis du skal ut med båten. Redningsselskapet minner om at selv om været er fint akkurat der og da, kan det skifte fort. 
- Det er like viktig å kunne Sjøvettreglene som Fjellvettreglene.

Kaldt vann

Både det kalde vannet og ustabilt vær er ekstra utfordringer for folk som bruker påskekysten. Skal du langt av gårde, eller ut i åpen båt, påpeker Redningsselskapet at redningsvest ikke er godt nok. 
- Det hjelper ikke å flyte hvis man fryser i hjel. En flytedrakt eller vanntett varmedrakt er løsningen. Senest søndag 29. mars ble dette bevist da en sjark gikk ned i Trøndelag. Han som overlevde hadde flytedrakt. Den andre hadde redningsvest, men omkom.

Forebygg motorproblemer

- Påska er høytid for motorstopp på sjøen. Det som er spesielt viktig å tenke på, er å bytte dieselfilter og sjekke drivreimene på motoren. Ha alltid en ekstra reim og et filter om bord, råder sier skipsfører på en av Redningsselskapets redningsskøyter, Bjørn Næss. Han tror sen påske og fint vær gjør at mange velger å ta årets første båttur i påska, og minner om at det lønner seg å ta seg tid med klargjøring av båten.
- Slanger, slangeklemmer og koblinger bør sjekkes. Brannslokkingsutstyr må kontrolleres og alt redningsutstyr må være på plass og lett tilgjengelig. 

Nedslående statistikk

Statistisk sett har det i følge Redningsselskapet vist seg at påskekysten kan være like farlig som påskefjellet. I 2004 omkom for eksempel åtte personer på sjøen og bare én på fjellet.
- 2004 var en skrekkens påske, men vi ser hvert år at flere som nå utvider båtsesongen er for dårlig forberedt. Dette er årsak til mange farlige situasjoner, sier kommunikasjonssjef i Redningsselskapet, Ingvar Johnsen. Han tror Severin Suveren nok ikke bare er i påskefjellet, og håper alle som skal ut i båt nå tar hensyn til tipsene for tryggere ferdsel på sjøen.