Lasteskip på grunn - fullastet med olje

Kystverket er i full beredskap etter at lasteskipet "Crete Cement" grunnstøtte onsdag morgen utenfor Fagerstrand på Nesodden, lastet med 140 tonn olje. Skipet har fått hull i skroget og det fryktes nå at sementskipet skal være en miljøbombe. (19.11.08)

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen

Kystverket ser svært alvorlig på grunnstøtingen og sammen med det interkommunale utvalget mot akutt forurensning (IUA) i Indre Oslofjord, og staten har nå mobilisert oljevernressurser i området. I følge Kystverkets beredskapsavdeling er det foreløpig ikke meldt om forurensing fra fartøyet som er i ferd med å synke. 

Frykter oljesøl

Skipet skal i følge Kystverket være lastet med 115 tonn fyringsolje, 19 tonn marin diesel, 5 tonn smøreolje, samt 4500 tonn sement. Det fryktes nå at det Bahamas-registrerte sementfartøyet skal være en miljøbombe, og at oljesøl skal lekke ut og forurense Oslofjorden. Båten tar inn vann og det er tatt i bruk pumper for å få vannet ut, men det er usikkert hvor lenge en klarer å holde havaristen flytende.

Taubåten "Balder" skal nå være på stedet, mens Kysteverkets "Oljevern 03" og kystvaktskipet KV "Nornen" er tilkalt. Begge disse har oljevernutstyr om bord. Oljevernutstyr fra Statoil Fagerstrand skal også være mobilisert.

Hull i skroget

Det var i morgentimene onsdag at skipet gikk på grunn. I følge Kystverket skal sementskipet deretter ha kommet seg løs for egen maskin, men med en flenge i skroget. Mannskapet på 13 ble evakuert ettersom en fryktet at skipet ville drive av og synke.

Det 97 meter lange skipet skal være eid av Kristian Gerhard Jebsens Skipsrederi AS i Bergen (KGJS Cement AS). Lastebåten var på vei fra Brevik i Telemark til Slemmestad i Buskerud da grunnstøtingen skjedde.