Soldreven sus på sjøen

Med 30 knop på vannet viser testkjøringen av verdens første soldrevne speedbåt at Czeers MK1 holder det den lover; du trenger overhodet ikke være noen sinke selv om du er miljøvennlig. Her kan du se miljøbåten i aksjon.

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen
Video: www.youtube.com

Null drivstoff, null utslipp og minimal støy. Den nederlandske båten er verdens første i sitt slag, og produsentene håper på å kunne levere mellom 4-8 båter i året. Det skulle kanskje ikke by på så altfor store problemer med dagens grønne miljøbølge, selv om prisen foreløpig ennå er ukjent.

Unik form

Den ti meter lange speeedbåten er dekket med solceller på nærmest hver eneste horisontale flate, og utgjør til sammen 14 kvadratmeter med solpanel. Motorkraften er en 80 kilowatts elektrisk motor. Både skrog og propell er laget av karbonfiber, og mye av hemmeligheten bak hastigheten på den totalt 900 kilo tunge båten ligger i skrogets spesielle utforming.

Fiffige detaljer

Knalloransje interiør i lær står i god kontrast til det ellers mørke uttrykket, og sørger om enn ikke annet for at en er godt synlige for omgivelsene. I cockpiten er det plass til tre personer, som kan styre båten ved hjelp av blant annet kontrollsystem med LCD touch-screen.