Mektig miljødronning

Med verdens mest miljøriktige skip skal Norges Miljøvernforbund på tokt i miljøets tjeneste. Det skal i alle fall ikke skorte på utstyret for "Miljødronningen", som blant annet er verdens minste båt med landingsdekk for helikopter. (08.08.2008)

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen
Les sak hos ab24.no

Den 34 meter lange katamaranen er nærmest helsponset og har det meste av avansert utstyr som skal til for å overvåke miljøsituasjonen langs norskekysten. Miniubåt, avansert mottaker- og sendingsteknologi, landingsdekk for helikopter og konferanserom med plass til 50 er bare noe av det båten er utstyrt med.

Skipet skal være verdens mest miljøriktige skip med alternativt drivstoff og null bruk av PVC. "Miljødronningen" skal brukes som konferanse-, miljø- og kystovervåkningsfartøy, og vil gjøre Miljøvernforbundet i stand til å gjøre havbunnsundersøkelser og høykvalitetsfilming på 2000-3000 meters dyp, som via satellittkommunikasjon vil kunne sendes hvor som helst i verden. Katamaranen er klasset for å gå i Nordsjøen og på Svalbard og vil for eksempel kunne brukes til klimaforskning og overvåking av klima, forurensning og ved oljevernaksjoner.

Med en prislapp på drøyt 15 millioner kroner skal dette i følge Norges Miljøvernforbund være den største økonomiske investeringen noen norsk miljøorganisasjon har gjort. Jomfruturen ble tatt 5. februar, og nå blir "Miljødronningen" å se seilende langs norskekysten på tokt i miljøet tjeneste.