Fingerspissfølelse fra Viksund

LILLESTRØM: Med det nye Joystick Manouvering System for singelinstallasjon skal selv en stor båt som Viksund 360 St. Cruz enkelt la seg manøvrere med fingerspissene rundt om i trange farvann.

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen

Joystick-manøvrering gjør det nærmest til en lek å manøvere båten, men tidligere har dette systemet kun vært forbeholdt twininstallasjoner med strak aksling. På den utstilte modellen på Sjøen for alle viser nå Viksund for aller første gang fram et slikt styringssystem for singel innenbords motorinstallasjon.

Stødig sluring

- Med dette systemet blir det lettere å manøvere, for eksempel i trange havner. På båten sitter det baug- og hekktrustere som sammen med slurefunksjon på giret sørger for at du får en trinnløs effekt som ved IPS, og du kan enkelt styre båten via joysticken som er plassert ved førersetet både i salongen og oppe på flybridgen, forteller Rune Viksund. Skal du legge til sørger systemet også for å holde båten stødig i posisjon, slik at du selv kan gå i land og fortøye.

Kan ettermonteres

Systemet er utviklet ZF Marine, og i følge Viksund har de gledet seg lenge til å kunne ta systemet i bruk. Nå vil vestlandsprodusenten installere JMS-systemet på alle sine større båter. Den utstilte båten på Lillestrøm med en Cummins QSB 5,8 425 hk er allerede solgt.
- Det koster rundt 170.000-200.000 kroner ekstra å få installert dette systemet, som kan leveres til de fleste motormerker og ettermonteres. Skal systemet integreres med Volvo-motorer blir det naturligvis noe dyrere

Ny løsninger

Foruten flunkende nytt styringssystem har Viksund St. Cruz også fått en rekke nye detaljer i interiøsløsningen. På flybridgen er det ny kjøleboks i oppbevaringskassen akter, hvor det også er plass til kalesje eller sofaputer. Sofagruppen i salongen på babord side har fått et vendbart sete slik at en passasjer kan sitte i fartsretningen. Ved førersetet er foruten joysticken også plassert en liten oppbevaringskonsoll, og over akterdekket har båten fått ny kalesjeløsning.

Powered by Labrador CMS