Travel påskestart

Redningsmannskapet til sjøs har allerede fått en travel påskestart. (06.04.09)

Publisert Sist oppdatert

Tekst: Therese Vågen
Foto: Redningsselskapet

- Vis påskesjøvett

Allerede lørdag ble to personer i en fritidsbåter overrasket av tåka og måtte ha assistanse av redningsskøyta for å finne veien hjem til Jølle ved Lista. 

Overrasket av tåke

Nordmannen og tyskeren om bord kunne ikke se land og klarte ikke å orientere seg om i hvilken retning land var, og måtte ha hjelp da havtåka spiste opp all sikt. Hovedredningssentralen ble kontaktet og en redningsskøyte sendt ut for å finne båten. Rundt klokka 20.30 ble fritidsbåten lokalisert av en fiskebåt og senere oppdaget på redningsskøytas radar. Sistnevte fulgte så fritidsbåten inn til Sigersvoll.

Enda travlere ble det for det frivillige sjøredningskorspet i Stavanger, som lørdag måtte assistere tre båter på grunn av motortrøbbel, overraskende tåke og grunnstøting.

Kjørte på skjær

En av de som måtte ha hjelp hadde grunntøtt på et skvalpeskjær og visste ikke helt hvor han egentlig var. I følge redningsmannskapets rapport visste han derimot hvor han skulle, men ble overrasket over at det var så grunt. Han hadde også hoppet uti for å begrense skadene på båten. Båten og de seks om bord ble slept til Hundvåg og til kran slik at en kunne sjekke båtens skadeomfang, mens ungene fikk en liten omvisning om bord i redningsskøyta "Ryfylke".

Diesellekkasje

Etter hvert måtte redningsmannskapet igjen i aksjon, denne gangen ble de oppringt av en båteier med diesellekkasje ved Eidsund. Tåka var da som en tykk vegg, men redningsskøyta fant fram til havaristen som hadde løse lufteskruer på dysene, og som kunne fortsette ferden mot påskeferie i Sauda.

Fisketur i tåka

Utenfor Kalvøytraktene meldte en båteier om at han hadde kjørt seg vill i tåka. Med hjelp av blålys, sirene og tåkelur fant redningsmannskapet fram til havaristen like sør for Lindøy. Den 15 fots åpne båten ble slept til Roaldsøy, og var så takknemlig for hjelpen at redningssmannskapet fikk en del av fangsten på fire store ørreter som takk for hjelpen.